„Ezt a fajta viselkedést mi, zsidók… többé nem tűrhetjük”

Írta: Németh Zoltán - Rovat: Vélemény

A diaszpóra zsidósága és a telepes erőszak.

Tűzoltó igyekszik eloltani egy lángoló izraeli autót, miután azt vélhetőleg zsidó szélsőségesek felgyújtották Ciszjordániában, Givat Ronen előőrse közelében 2022. január 21-én. (Forrás: Yesh Din)

Január végén hét tekintélyes Izrael-párti amerikai zsidó szervezet – amelyek az amerikai zsidó közösségek több mint háromnegyedét képviselik – levelet küldött az izraeli kormánynak, melyben elítélik „az izraeli zsidó szélsőségesek által a Nyugati Parton a palesztinok, izraeli civilek és az IDF katonái ellen elkövetett folyamatos terrorizmust és politikai erőszakot”.

Dr. Ron Kronish rabbi, az Izraeli Vallásközi Koordinációs Tanács (ICCI) alapítója üdvözölte a levelet, és arra kérte a diaszpórában élő többi zsidó szervezetet is, hogy „folytassanak szisztematikus kampányt – együttműködve az érintett izraeli szervezetekkel –, amivel rábírhatják az izraeli kormányt, hogy komoly és tartós intézkedéseket tegyen ezekkel a bűnözőkkel szemben”.

A Times of Israelnek írt blogbejegyzésében bemutatja, hogy az ún. „dombtetői ifjak” – melyek közül sokan a Kahanizmus néven ismert rasszista, ultranacionalista mozgalom követői – folyamatosan randalíroznak ártatlan palesztinok és az őket segítő zsidók ellen, a rendőrség, a hadsereg és a kormány hallgatólagos jóváhagyásával. Mivel a jobboldali nacionalista miniszterelnök – és a kormány több jobboldali pártja – nem akarja megbántani a telepeseket, ezért többnyire csak szóban ítélik el a tetteiket, valódi felelősségre vonás csak ritkán történik.

Dr. Gadi Gvaryahu, a több mint 50 szervezetet tömörítő Tag Meir Fórum – amely egész Izraelben és a Nyugati Parton küzd a rasszizmus, az igazságtalanság és a gyűlölet-bűncselekmények ellen – elnöke szerint ez a jelenség mára egyértelműen elszabadult:

„Az ártatlan palesztinok, emberi jogi aktivisták, rendőrök és izraeli katonák elleni zsidó terror hosszú ideje megszakítás nélkül folyik Izraelben és a Nyugati Parton. Ez a veszélyes jelenség több mint tíz éve napi rendszerességgel fordul elő.”

És a támadások nem csak palesztinok ellen irányulnak. A jeruzsálemi keresztény közösség is évek óta szenved a zsidó radikálisok által elkövetett erőszak és vandalizmus miatt, ami arra késztette a keresztény egyházak vezetőit, hogy tavaly év végén közös nyilatkozatot adjanak ki, amelyben arra kérik az izraeli kormányt, hogy fékezze meg ezeket az erőszakos radikális csoportokat.

„Ezek a felháborító jelenségek egyszerre elkeserítőek, illegálisak és etikátlanok. Ezt a fajta viselkedést mi, zsidók – Izraelben és a diaszpórában – többé nem tűrhetjük, ha továbbra is egy zsidó és demokratikus állam fenntartására törekszünk. […] Mindez Izrael nemzetközi megítélése szempontjából is rendkívül fontos.” – írja Kronish rabbi.

Az elmúlt hónapokban számos izraeli politikus, újságíró és közéleti szereplő ítélte el ezeket a cselekményeket. Itt az idő, hogy a diaszpórában élő zsidók is felszólaljanak ellene, emlékeztetve izraeli testvéreiket a Biblia szavaira: „Hagyd el a rosszat, és cselekedj jót; keresd a békét, és törekedj rá!” (Zsoltárok 34:15)

Ehhez a nemes felhíváshoz csatlakozhatnak a magyarországi zsidó szervezetek, kifejezve szolidaritásukat a Nyugati Parton és Kelet-Jeruzsálemben erőszakot szenvedett palesztinokkal, izraeli jogvédő aktivistákkal és IDF katonákkal, sürgetve Izrael kormányát a szélsőséges telepesekkel szembeni szigorúbb fellépésre, ami véget vethet a radikális zsidók által okozott terrornak Izraelben.

 

Az elküldött levél teljes szövege a következő:

 

Naftali Bennett miniszterelnök

Yair Lapid külügyminiszter

Benny Gantz védelmi miniszter

Izrael Állam részére

Alulírottak a lehető leghatározottabban elítéljük az izraeli zsidó szélsőségesek által a Nyugati Parton a palesztinok, izraeli civilek és az IDF katonái ellen elkövetett folyamatos terrorizmust és politikai erőszakot. Bár a legutóbbi példa, amelynek során filmre vették, ahogy a szélsőségesek felgyújtanak egy autót, és erőszakosan támadnak palesztinokra és izraeli aktivistákra Burin falu előtt, különösen kirívó, sajnos nem elszigetelt eset. Ezt a nyugtalanító tendenciát nemcsak szavakban szükséges elítélni, hanem az izraeli kormánynak és a biztonsági erőknek egyértelmű fellépéssel kell rá válaszolniuk.

Elismerjük, hogy ezeket a cselekményeket radikálisok egy kis csoportja követi el. Azt is elismerjük, hogy ez a probléma nem egyoldalú, és hogy izraeliek is áldozatul esnek a palesztinok folyamatos és növekvő számú támadásainak. Az izraeliek által elkövetett támadások azonban az elmúlt évben folyamatosan növekedtek és fokozódtak, és Izrael-párti zsidó szervezetként mélységesen aggódunk e tendenciák miatt, és kérjük, hogy foglalkozzanak velük. Ezek a támadások sértik Izrael jogállamiságát, az izraeli demokráciát és a zsidó értékeket, miközben aláássák Izrael megítélését és kapcsolatait az Egyesült Államok kormányával, az amerikai néppel és az amerikai zsidósággal. Megnehezítik Izrael jogos és folyamatos biztonsági szükségleteinek és az izraeli-palesztin konfliktus megoldására irányuló erőfeszítéseinek megbecsülését.

Sürgetjük az egész izraeli kormányt, hogy egységesen és határozottan ítélje el ezeket a cselekményeket, dolgozzon azon, hogy a felelősöket mielőbb felelősségre vonják, és a szélsőségesek által jelentett növekvő fenyegetésekkel szemben olyan elszántsággal és komolysággal lépjen fel, amilyet ez a súlyos helyzet megkövetel.

 

Anti-Defamation League (ADL)

Central Conference of American Rabbis

Israel Policy Forum

National Council of Jewish Women

Rabbinical Assembly

Union for Reform Judaism

United Synagogue of Conservative Judaism

támogatás
Pop up banner1

Címkék:erőszak, palesztinok, telepesek

[popup][/popup]