Újabb hat meggyilkolt túsz holttestét szállította haza az izraeli hadsereg

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az izraeli hadsereg újabb hat, a fogságban megölt izraeli túsz holttestét találta meg és szállította szombat éjjel Izraelbe – jelentette egy katonai szóvivő.

Uri Danino, Alex Lubanov, Almog Szaroszi, Hirsch Goldberg-Polin, Karmel Gat és Eden Jerusalmi holttestét egy alagútban találták meg Rafahban. Daniel Hagari, a hadsereg szóvivője bejelentette, hogy a hat túszt a Hamász “brutálisan meggyilkolta” egy nappal a csapatok érkezése előtt.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök a történtek után lemondta vasárnap reggeli programját, egy jeruzsálemi általános iskola meglátogatását a tanévkezdés alkalmából. „Aki túszokat öl, az nem akar megállapodást. A Hamász december óta ellenzi a tárgyalásokat!” – jelentette ki.

A hat halott közül hármat, a két nőt, Karmel Gatot és Eden Jerusalmit, valamint a sebesült Hirsch Goldberg-Polint már a túszalku első szakaszában szabadon kellett volna engedni. A július elején átadott listákon szerepeltek.

“Darabokra tört az egész nép szíve” – írta közleményében Jichák Hercog államelnök. “Izrael nevében szívembe fogadtam családjaikat, és bocsánatot kérek. Bocsánat, amiért nem tudták épségben hazavinni szeretteiket” – tette hozzá.

Jaír Lapid, az ellenzéki centrista Van jövő párt és a parlamenti ellenzék elnöke csatlakozott azokhoz, akik általános sztrájkot sürgetnek, valamint a Knesszet rendkívüli ülésének összehívását.

Az elhurcoltak családjainak főhadiszállása felszólította a miniszterelnököt a túszalku aláírására. “Az elraboltak visszaküldéséről szóló megállapodás már több mint két hónapja a tárgyalóasztalon van. Ha nem torpedóznák meg, nem hoznának fel kifogásokat és média-blöfföket, valószínűleg életben lennének az elraboltak, akiknek a haláláról reggel értesültünk” – írták.

Az újabb hat meggyilkolt túsz után jelenleg az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadásában elrabolt kétszázötvenegy túsz közül kilencvenhét található a Gázai övezetben, akik közül legalább harminchárman már halottak.

MTI/Szombat

[popup][/popup]