Marokkói játékosok palesztin zászlóval ünnepelték sikereiket a futball vébén

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Sport

Drámai tizenegyes párbaj végén Marokkó lett az első arab ország, amely bejutott a világbajnoki negyeddöntőbe. A marokkói válogatott néhány játékosa úgy ünnepelte a Spanyolország ellen aratott győzelmet, hogy palesztin lobogóba csavarta magát.

Jawad El Yamiq (Forrás: Twitter)

 

Múlt héten a Kanada elleni 2:1 arányú győzelem után Jawad El Yamiq marokkói játékos lengette a palesztin zászlót.

Még korábban marokkói szurkolók „Free Palestine” lobogót lengettek a Belgium ellen 2:0 arányú győzelemmel végződött meccsen.

A FIFA szabályok tiltják az olyan zászlókat, molinókat, és röplapokat, amelyek politikai, sértő vagy diszkriminatív természetűek.

“Politikai vagy vallási üzenetek hirdetése vagy megjelenítése vagy más politikai vagy vallási megmozdulás tilos a stadionokban vagy azok környékén a mérkőzések előtt, alatt, vagy után” – áll a FIFA szabályzatában.

A palesztin zászló megjelenítését a pályákon számos alkalommal sújtották pénzbüntetéssel.

Ugyanakkor a palesztin zászló megjelenését az arabok világszerte üdvözölték a közösségi médiában, amikor líbiaiak, marokkóiak, egyiptomiak és szaúdiak ünnepelték a marokkói győzelmet.

Számos videó látható a közösségi médiában, amelyek szintén azt mutatják, hogy a Nyugati-part és Gáza városainak utcáin a palesztinok saját zászlóikat lengetve ünneplik a marokkói győzelmet.

CNN – Bassa László

Címkék:Futball VB, közös arab ügy, palesztin zászló

[popup][/popup]