Állítólag Magyarországon gyártották a Hezbollah felrobbantott személyhívóit

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Egyelőre rejtély, hogy sikerült – vélhetően a Moszadnak – a Hezbollah által használt személyhívókba robbanóanyagot rejteni. Viszont a márkatulajdonos szerint a készülékeket egy magyar cég gyártotta.  

Egy magas rangú libanoni biztonsági forrás szerint a Hezbollah 5000 csipogót rendelt a tajvani székhelyű Gold Apollo nevű cégtől, amelyeket több forrás szerint az év elején hoztak be az országba. A Gold Apollo szerdán viszont azt közölte, hogy a készülékeket egy BAC Consulting Kft. nevű budapesti székhelyű cég készítette, amely jogosult a Gold Apollo márkanév használatára, de egyébként független.

A Gold Apollo engedélyezte, hogy “a BAC használja a márkajelzésünket a termékek bizonyos régiókban történő értékesítéséhez, de a termékek tervezését és gyártását teljes egészében a BAC végzi” – áll a tajvani cég közleményében. “A termék nem a miénk. Csupán arról volt szó, hogy a mi márkánk volt rajta” – mondta a Gold Apollo alapítója és elnöke, Hsu Ching-kuang szerdán a vállalat észak-tajvani Új Tajpej városában lévő irodájában újságíróknak.

Hsu elmondta, hogy nem tudja, hogyan lehetett a csipogókat felrobbantani. Azt is megjegyezte, hogy a BAC-tól érkező átutalások “nagyon furcsák” voltak: a kifizetések a Közel-Keleten keresztül érkeztek. Hsu azt mondta, hogy a Gold Apollo áldozata ennek az incidensnek, és azt tervezi, hogy beperli a BAC-ot. “Lehet, hogy nem vagyunk nagy cég, de felelősségteljes vállalat vagyunk, ezért ez az incidens nagyon kínos”.

A Hezbollah terroristái személyhívókat használnak alacsony technológiájú kommunikációs eszközként, hogy megpróbálják kijátszani az izraeli követést – nyilatkozta a Reutersnek a csoport hadműveleteit ismerő két forrás.

Egy vezető libanoni forrás azonban azt mondta, hogy az eszközöket az izraeli kémszolgálat ,,gyártási szinten” módosította. ,,A Moszad egy táblát fecskendezett az eszköz belsejébe, amelyen robbanóanyag volt. Ezt nagyon nehéz bármilyen eszközzel észlelni. Bármilyen eszközzel vagy szkennerrel”.

ToI/ujkelet.live

Címkék:Hezbollah, Mosszad

[popup][/popup]