A Hamasz videót tett közzé az egyik meggyilkolt túszról

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Hamász kedden közzétette az Eden Jerusalmiról, az egyik meggyilkolt túszról a fogságban készített videóját – írja az MTI.

Aviva Klompas on X (formerly Twitter): “The family of murdered hostage Eden Yerushalmi has authorized the release of a portion of the sick terror video that Hamas published earlier today.The Yerushalmi family released this statement: “Our Eden, we love you too and we miss you like crazy. You are forever in our… pic.twitter.com/GT88ym1Opw / X”

The family of murdered hostage Eden Yerushalmi has authorized the release of a portion of the sick terror video that Hamas published earlier today.The Yerushalmi family released this statement: “Our Eden, we love you too and we miss you like crazy. You are forever in our… pic.twitter.com/GT88ym1Opw

Az ismeretlen időpontban készített, néhány másodperces, a család beleegyezésével közzétett videofelvételen a 24 éves Jerusalmi azt üzeni legközelebbi családtagjainak, hogy szereti őket és nagyon hiányoznak neki. A Tel-Avivban élő Jerusalmit október 7-én, a Hamász terrortámadásában, a Gázai övezet melletti Nova technopartiról rabolták el, ahol pultosként dolgozott. A támadás idején, az első órákban egy kocsiban rejtőzködött, barátai holtteste mellett, majd egy bokorban bújt el, ahol két és fél óra múlva a terroristák rátaláltak. Eközben végig kapcsolatban állt, telefonon, családjával.

Eden Jerusalmi tárgyalásos kiszabadítása kétszer is meghiúsult. Először tavaly decemberben, amikor a Hamász csak hét nő, köztük az ő nevét adta át (az előre megbeszélt tíz helyett) Izraelnek, továbbá három idős férfit akartak a nők mellett kiadni, de ezt az izraeli kormány elutasította, és újraindultak a harcok. Később szerepelt Joe Biden, amerikai elnök májusban bejelentett, az izraeli kormány feltételeivel megfogalmazott megállapodástervezetében is, de ehhez július 27-én, az izraeli kormányfő kérésére, hétoldalas kiegészítést fűztek, miszerint az izraeli csapatok továbbra is maradtak volna a Gázai övezet és Egyiptom közötti határsávon, amit a Hamász utasított el, s ezzel az egyezség meghiúsult.

Jerusalmit, öt másik társával együtt, néhány nappal ezelőtt, csaknem egyéves fogság után, csütörtök éjjel vagy péntek reggel gyilkolták meg a Hamász kötelékébe tartozó őreik, Rafahnál, az övezet déli csücskénél, egy alagútban, amikor közeledtek feléjük az izraeli csapatok. A Hamász arra utasította a túszok őreit, hogy öljék meg foglyaikat, ha közelednek az izraeli katonák. Ezt már két héttel a terrortámadás és túszejtés után közölték az izraeli médiában. Az újabb hat elhurcolt izraeli megölése után, vasárnap este, a túszok kiszabadulását lehetővé tévő megállapodás aláírását követelő tömegtüntetések kezdődtek Izraelben.

[popup][/popup]