A britek felülvizsgálják a palesztin segélyeket?

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Aki akarja, régóta tudhatja, hogy a palesztin tankönyvek telis tele vannak gyűlöletre és erőszakra buzdító szövegekkel. A brit kormány illetékeseihez talán most jutottak el ezek az információk, talán most először hajlandók róluk tudomást venni vagy talán most először hajlandók erről a nyilvánosság előtt beszélni.

“Milyen erők hatnak a parittyából kilőtt kőre?” – fizika példa egy palesztin tankönyvből.

Mindenestre most fogadkoznak, hogy felülvizsgálják azokat a dollár-tízmilliókat, amelyeket a palesztinokat támogató ENSZ-szervezet, az UNRWA számlájára utalnak át évente.

A Daily Mail nevű brit lap számol be arról a jelentésről, amelyből kiderül, hogy egy vizsgálat szerint a segélyek nagyobb része olyan tankönyvekre megy el, amelyek az izraeliek elleni erőszakra buzdítanak. Az egyik, kilenc éveseknek írott matematika tankönyv például az intifáda áldozatainak számát számoltatja ki a gyerekekkel – illusztrációként pedig a mártírok temetéséről készült fotók láthatók a feladat mellett. Egy 11 éveseknek szóló fizikakönyv Newton törvényét az izraeliekre kilőtt parittyalövedék példájával illusztrálja.

Az újságcikk szerint a nemzetközi segélyek ügyében illetékes megbízott fel fogja vetni a témát a palesztin illetékeseknek. Az elmúlt öt évben a brit adófizetők 427 millió dollárral támogatták a palesztinokat segélyező UNRWA szervezetet és idén 84 millió dollárt szánnak ilyen célokra. Ennek a pénznek majd kétharmada az iskolák támogatására megy el.

A britek hivatalosan azon az állásponton vannak, hogy az erőszakra uszítással szemben zéró tolerancia van érvényben.

Times of Israel

Címkék:erőszak, palesztin tankönyvek

[popup][/popup]