Izraelben közzétették a levelet, amelyet Sigmund Freud 120 éve írt Theodor Herzlnek

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek, Történelem

A Central Zionist Archives által Izraelben nyilvánosságra hozott levélben a tudományalapító bécsi zsidó pszichoanalitikus arra hivatkozik, hogy ugyan személyesen nem ismerik egymást, de szorosan követi a cionista vezető tevékenységét, akit ’költőnek és népünk jogai harcosának’ nevezett.

Theodor Herzl és Sigmund Freud (Fotó: Central Zionist Archives, World Zionist Organization)

Theodor (Binyamin Ze’ev) Herzl kezdeményezésére alakult meg a cionista világszervezet, amely első kongresszusát 1897-ben Baselben tartotta. Sigmund Freud neki küldött üzenete pedig éppen 120 éve keletkezett. A német nyelvű levélben Freud Álomfejtés c. könyvét (Die Traumdeutung) ajánlja Herzl figyelmébe.

Herzl és Freud hosszú ideig lakott ugyanabban a bécsi utcában, de sohasem találkoztak személyesen. Freud azonban élénk érdeklődéssel olvasta a “Neue Freie Presse” című lapban megjelent írásait, aminek Herzl a szerkesztője volt. Freud ugyancsak figyelemmel kísérte az 1897-től rendezett cionista kongresszusokat, mint a cionista szervezet legfelsőbb fórumát.

1898-ban Freud megtekintette Herzl egyik darabjának színházi előadását. Az 1902-ben kelt levél mégis az egyetlen alkalomnak tűnik, amikor a pszichoanalízis megalapítója megkísérelte fölvenni a kapcsolatot Herzl-lel.

Freud levele Herzl-hez (Fotók: Central Zionist Archives)

Freud a következőket írja:

„Tisztelt Doktor úr, kollégája, M. szerkesztő úr ajánlása nyomán bátorkodom megküldeni Önnek 1900-ban megjelent könyvem példányát, amely az álmok értelmezéséről szól, valamint a tárgyban írt rövid cikkemet.”

„Nem tudom, mennyiben osztja M. úr véleményét, de kérem, fogadja a kötetet őszinte nagyrabecsülésem jeléül, amelyet – másokkal egyetemben – Ön mint költő és népünk emberi jogainak harcosa iránt érzek. Üdvözlettel Prof. Dr. Freud.”

Freud aláírása a levél végén

Herzl akkoriban már látnok és próféta hírében állt. A levél mégis megválaszolatlan kérdéseket vet föl M. úr álláspontjával kapcsolatban Herzlt illetően.

1902. augusztus 2-ra Herzl összehívta a cionista világszervezetet, hogy vitassák meg Izrael megalapításának kérdését.

A történelmi jelentőségű találkozó évfordulóján megemlékezések sora lesz a svájci Baselben, ez év augusztus 28-29-én. Az eseménysorozaton részt vesz Isaac Herzog, Izrael Állam elnöke, Yaakov Hagoel, a Zsidó Világkongresszus elnöke és mintegy 1200 zsidó vezető a világ minden tájáról.

Az ynetnews cikke nyomán Bassa László

támogatás
Pop up banner1
[popup][/popup]