Nemváltás és identitáspolitika

Írta: metazin.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Már az is politika, hogy helyes-e könnyedén adagolni a hormonkezelést azoknak a serdülőkorúaknak, akik elégedetlenek a biológiai nemükkel és egy másikat szeretnének. A feminista recenzens rávilágít, hogy a kérdést boncolgató könyv be sem kerül a progresszívnek számító nagy lapok látókörébe.

„Abigail Shrier ismert szerző, a Yale-en diplomázott jogból, de a serdülőkorú nemváltásról szóló könyvéről a nagy liberális lapok egyike sem közölt recenziót. Sem a New York Times, sem az Atlantic, sem a fősodorbeli online magazinok” – panaszolja fel Megan Mackin a Feminist Current honlapon.

Visszafordíthatatlan károkozás című könyvében Abigail Shrier azt vizsgálja, mi lehet az oka annak, hogy hirtelen serdülőkorúak egész tömege jelenti be, hogy a másik nemhez tartozik, nem ahhoz, amelybe született. (Ezt különben újabban „születéskor kijelölt” nemnek szokás nevezni, mintha valamilyen önkényes döntés eredménye lenne.) Alig néhány évvel ezelőtt a gyerekkori nemi diszfória, vagyis az a jelenség, hogy a gyermek nem érzi jól magát a nemében, ritka jelenség volt. Nagyjából a serdülőkorúak egy tízezredrészére terjedt ki. Ma minden ötvenedik gyerekre. Legalábbis az Egyesült Államokban. És a növekményt szinte kizárólag lányok alkotják. Shrier a maga kutatásai alapján az internetes világ elterjedésével hozza ezt összefüggésbe. A lányok az interneten barátkoznak, és a társasági oldalakon találkoznak a kamaszkor lelki problémáinak azzal a kézenfekvő magyarázatával, hogy nyilván rossz testbe születtek. Vannak a kamaszkori lélektani problémáknak más megjelenési formái is, például a gyakran súlyos étkezési zavarok. Csakhogy azokat kezelni szokták, nem pedig isteníteni. Márpedig a nemi diszfóriára már zsenge korban is azonnal tömegesen alkalmaznak nemi érést gátló és nemváltást előkészítő hormonkezelést, még szülői hozzájárulás nélkül is. Ezekről a jelenségekről a Metazin is többször beszámolt már.

Teljes cikk

támogatás
Pop up banner

Címkék:nemváltás, transzneműség

[popup][/popup]