Erőszakkal áttérített zsidók utódai mikvét építenek Brazíliában

Írta: Szombat - Rovat: Történelem

A zsidó hitre visszatérők azt mondják, ilyen közösség még sosem épített mikvét Brazíliában.

Gilberto Venturas rabbi és felesége, Jacqueline. (Forrás: Sinagoga sem Froteiras)

 

A Sinagoga sem Fronteiras (zsinagóga határok nélkül) zsidó közösség vezetője, Gilberto Ventura rabbi szerint a Rio de Janeirótól csaknem kétezer kilométerre északra fekvő Tibau partmenti városban épített fürdő mindenben megfelel a zsidó ortodox előírásoknak.

A feleségével, Jacqueline-nel São Paulóban élő Ventura elmondta, hogy a vállalkozást Antônio Fabiano Cavalcante, maga is konvertita zsidók (bnei anuszim) leszármazottja kezdeményezte. Ugyanő a néhány éve működő helyi zsinagóga vezetője, amit a judaizmushoz visszatérő konvertita számára építettek. 2015 óta legalább 400 szefárdi gyökerű személy tért vissza ortodox zsidóságához Észak-Brazíliában.

A Recife központú Pernambuco államban két zsidó kongregáció jött létre, amit a helyiek működtetnek és a nagyobb ünnepeket, például a széder estét együtt ülik meg. 2010 óta tucatnál is több gyülekezet alakult az ország északi részén. Gyermekeiknek nyári táborokat szerveznek.

A spanyol és portugál inkvizíció elől menekülő zsidók közül sokan telepedtek le Brazília északi részén, amely 1630 és 1654 között a viszonylag toleráns hollandok fennhatósága alatt állt. Később azonban a terület portugál kézre került, akik gyarmataikon is bevezették az inkvizíciót.

támogatás
Pop up banner1

Címkék:áttérés, Brazília

[popup][/popup]