Zsinagógák hete szeptemberben

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Szeptember 18. és október 7. között tartják a Zsinagógák Hete rendezvénysorozatot, amelyen változatos kulturális programkínálattal, koncertekkel, kiállításokkal és vallási eseményekkel várják a közönséget Budapesten és vidéki helyszíneken – közölte az eseménysorozatot szervező EMIH – Magyar Zsidó Szövetség az MTI-vel.

A Óbudai zsinagóga

A rendezvénysorozat szeptember 19-én a Sárközy Quartett mádi koncertjével veszi kezdetét. Másnap egy autentikus, nyáresti ortodox szombatfogadáson vehetnek részt az érdeklődők a budai Várban Faith Asher rabbi és a budavári közösség közös programján. Az eseményen az érdeklődők megkóstolhatják a kóser konyha hagyományos szombati fogásait is.

A beharangozó szerint a programsorozat keretében szeptember 23-án megnyitják a miskolci Zsidóház nevű közösségi épületet, amelyben egy kóser éttermet is kialakítottak.

A szentendrei zsinagóga és művészeti galéria ad otthont Kormos Péter magyarországi zsinagógákat megörökítő fotókiállításának. A szakrális tereket új megközelítésből bemutató kiállítást szeptember 29-én nyílik meg.

Másnap az Óbudai Zsinagógában Franz Schubert Téli utazás című művét hallgathatja meg a közönség Benjamin Appl, német bariton és Villányi Dániel zongoraművész tolmácsolásában a magyarországi zsidóság deportálásának 80. évfordulója alkalmából.

A Zsinagógák hetét a héber újév időszakára időzítették a szervezők, így a programsorozatba két, az őszi zsidó nagyünnepekhez köthető program is bekerülhetett. Szeptember 28-án, éjfél körül a Vasvári Pál utcai zsinagógában világhírű kántorokkal, a Zorger kántorkórus közreműködésével hallható az első újév előtti bűnbánó ima, a szlichot. Október 2-án pedig az óbudai zsinagóga tart nyitott ros hásánát a Zorger kántorkórussal.

A részletes program megtalálható a zsidoprogramok.hu honlapon. (MTI)

[popup][/popup]