Yeshiva University – Melegjogok kontra vallásszabadság

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Politika

Két nappal azután, hogy a Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy az egyetem (YU) vezetőségének engedélyeznie kell egymeleg büszkeséget hirdető diákklubot, pénteken délután rövid email érkezett a diáksághoz:  „A közelgő ünnepekre tekintettel az egyetem azonnali hatállyal fölfüggeszti az összes diákklub tevékenységét.

A Yeshiva University központi épülete

Eközben – írja a közlemény – az egyetem lépéseket tesz, hogy kövesse az USA Legfelsőbb Bíróságának ütemtervét a YU vallásszabadságának biztosítására.”

Szerdán a Legfelsőbb Bíróság elutasította az egyetem indítványát egy LGBTQ klub betiltására, azzal, hogy az intézménynek engedélyeznie kell a YU Pride Alliance tevékenységét addig is, amíg az ügyet alsóbb bíróságon tárgyalják. A YU vezetése jobbnak látja, hogy a 90 klub egyike se működjön a végleges döntésig.

Az egyetem lapja, a YU Commentator szerint a diákság vezetői élesen reagáltak a döntésre. Kollégiumi és diáktanácsi elnökök fejezték ki tiltakozásukat a döntés ellen, hangsúlyozva, hogy a klubok pozitív élményt biztosítanak a diákság számára.

Rachael Fried, az egyetem diákja és az elismerésért küzdő YU Pride Alliance szervezetet támogató Jewish Queer Youth vezetője ezt nyilatkozta: „A Stern (lánykollégium) lehetőséget nyújtott nekem, hogy egy szombattartó és hagyománytisztelő környezetben tevékenykedjek. Aligha jöttem volna a YU-re, ha nem lettek volna ott számomra is vonzó diákklubok… A klubok, kollégiumi csoportok fölfüggesztése helytelen, gyáva és szégyenletes lépés, ami ellehetetleníti a másságot hirdető diákcsoportokat.”

A zsidó jog, a halacha ortodox értelmezése tiltja a meleg szexuális életet, bár az utóbbi években bizonyos modern ortodox körökben a másságot fölvállaló személyek megítélése enyhült. A Yeshiva University alapokmánya szerint szekuláris intézménynek minősült, ám azt az 1960-as években megváltoztatták, hogy állami és közpénzekből is jussanak támogatáshoz. Ez alapot szolgáltatott arra, hogy egy New York-i bíróság kimondja: a YU megsértette New York Város Emberi Jogi Törvényét azzal, hogy betiltotta egy LGBTQ Pride klub működését a campuson.

A YU szerint egy vallási intézmény mentesül a törvény hatálya alól, és az állam törvényhozása megsértette az első alkotmánymódosításban (First Amendment) foglalt vallásszabadságot.

Ari Berman, a YU elnöke a következő nyilatkozatot tette közzé szeptember 14-én:

„Az ország minden vallási alapon működő egyetemének joga van arra, hogy diákjainak (beleértve a LGBTQ diákságot) olyan klubok, helyszínek és térségek használatát engedélyezze, amelyek beleillenek vallási hagyományaiba. A Yeshiva University egyszerűen érvényesíteni kívánja önrendelkezési jogát… A Legfelsőbb Bíróság meghatározta a gyorsított eljárás ütemtervét, és mi ahhoz tartjuk magunkat. Ugyanakkor kezet nyújtunk a LGBTQ diákságnak, és egy olyan befogadó kollégiumi életet kínálunk, ami összeegyeztethető a Tóra értékeivel” – írja Berman.

Megfigyelők szerint az ügy visszakerül a Legfelsőbb Bíróságra, amelynek konzervatív többsége valószínűleg a YU által hirdetett vallásszabadsággal rokonszenvez.

Több mint 130 oktató, diák és végzett hallgató nyílt levélben fordult aYU vezetőségéhez azzal, hogy engedélyezze a Pride Alliance működését. „A konfliktust békés keretek között kell föloldani, úgy, hogy az LGBTQ+ zsidó diákok elismerést és támogatást kapjanak saját zsidó közösségeikben…”

„Ez a YU ismeretlen számunkra. Számunkra idegen vallási közösségeket és érdekeket képvisel, ahelyett, hogy önvizsgálatot tartana. Saját zsidó testvérei ellen fordul ahelyett, hogy közelebb hozná őket magához. A Tóra szent értékeit olyan célokra használja föl, amelyeket a Tóra nem tűr meg. És félő, hogy a közösségi média hatására a helyzet tovább mérgesedhet” – zárul a levél.

JTA – Bassa László

Címkék:meleg büszkeség, vallásszabadság, zsidó hagyomány

[popup][/popup]