Whoopi Goldberg: A holokauszt „két fehér embercsoportról” szólt

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Whoopi Goldberg, színésznő és tévés személyiség múlthéti tett megjegyzése sok zsidót rosszul érintett. De felvet olyan kérdéseket is, amikre sosem volt könnyű válaszolni.

Forrás: Youtube screenshot

A vita a “The View” című nappali talkshow-ban robbant ki annak kapcsán, hogy egy Tennessee állambeli iskola vezetői intézményükben betiltották a “Maus”-t, az immár világhíres, Holokauszt-témájú képregényt. Ennek kapcsán a színésznő olyasmiket mondott, hogy a náci népirtás “nem a faji hovatartozásról” szólt, hanem “az ember embertelenségéről”. De az is elhangzott többek között, hogy a holokauszt “két fehér embercsoportról” szólt.

A megjegyzések azonnal óriási vihart kavartak, és Goldbergnek azonnal antiszemitizmus vádjával kellett szembenéznie, továbbá holokauszttagadással és relativizálással vádolták meg.

A többszöri bocsánatkérés ellenére a vihar kedd este tetőzött, amikor az ABC tévétársaság úgy döntött, hogy két hétre felfüggeszti Goldberget a “The View”-ból, mondván “szánjon időt mindennek végiggondolásra és tanuljon abból, hogy megjegyzései milyen hatást váltottak ki” – ahogy az ABC News elnöke, Kim Godwin fogalmazott.

Számos zsidó szervezet vezetője – akik egyébként bírálták a megjegyzést – ellenezték a felfüggesztésről szóló döntést.

 

A holokauszt “a faji hovatartozásról” szólt?

A megjegyzéseit követő heves tiltakozások után, Goldberg hétfőn a “The Late Show with Stephen Colbert” című műsorban próbálta tisztázni a helyzetet és még mélyebbre bonyolódott a faji problematikába.

„Ha az utcán sétálok egy zsidó barátommal és szembejön velünk a Ku Klux Klan én biztos, hogy elfutok. De ha a barátom úgy dönt, hogy ott mard akkor mellette egyszerűen elsétálnak, mert nem lehet megmondani (pusztán a kinézetről), hogy ki a zsidó” – hozta fel példaként a színésznő majd úgy folytatta, hogy “(a zsidók) nem olyanok, amire az emberek azt mondják: “Ó, az az ember ott zsidó”.”

A “faj” fogalmát nehéz meghatározni – vélekedik a Times of Israel cikkírója – a zsidók is régóta vitatkoznak arról, hogy ők egy “faj” vagy valami más. A judaizmus egy vallás, amelyet mindenféle fajtájú és fajú ember gyakorolhat szerte a világon – akár színesbőrűek is.

A “matrilinearitás” rabbinikus elve szerint a zsidó identitás biológiailag meghatározható, e szerint tehát mindenki zsidó, aki zsidó anyától született. Tehát nincsenek olyan feltételek, hogy a zsidóknak gyakorolniuk a vallásukat ahhoz, hogy zsidók legyenek, vagy hogy más zsidók zsidóként fogadják el őket. De a judaizmus köztudottan a betérteket is elfogadja.

A különböző értelmezések arról, hogy kik is számítanak zsidóknak és azok keveredése azt eredményezték, hogy a zsidók – és a nem zsidók is – különbözőképpen tekintik magukat. Van, aki népnek vagy nemzetnek, esetleg törzsnek vagy vallásnak látja a zsidóságot. Illetve ezen etnikai és identitás szintek akár keveredhetnek is az emberek felfogásában.

Hitler – mint előtte sok antiszemita – írásaiban, törvényeiben és beszédeiben is a zsidókat fizikailag tisztátalannak bélyegezte, szemben az általa vélelmezett szőke, kékszemű, genetikailag „tiszta” német árja fajjal. A náci propaganda mindezt „tudományos módszerekkel” próbálta bizonyítani, mint amilyen az orr és ajkak méretének meghatározása vagy a fejformák fajok szerinti beazonosítása.

Hitler fanatikusan és megszállottan hitte, hogy az önálló zsidó rassz léte bizonyítható. A náci diktátor a “végső megoldással” egy “tisztább” emberi fajt akart létrehozni, amelyet mentes a zsidó és más alacsonyabb rendűnek bélyegzett népek nyomaitól.

Whoopi Goldberg a másnapi bocsánatkérésében azt mondta, hogy a holokauszt “valóban a fajról szól, mert Hitler és a nácik a zsidókat alsóbbrendű fajnak tekintették”.

A zsidók fehérek?

Goldberg belebotlott egy olyan kérdésbe is, amiről a zsidó közösségen belül és kívül is aktívan vitatkoznak: A zsidók “fehérek”? A kérdés mögött egy másik – inkább amerikai – sztereotípia áll. Amerikából nézve a zsidó népcsoport fehér bőrű európai ősöktől származik. Ez látszik az askenázi zsidókon.

Noha az észak-amerikai zsidók többsége askenázi, kelet-európai gyökerekkel, de más zsidók éppenséggel származhatnak akár Etiópia, India, Kína és más országok ősi közösségeiből is. A szefárd zsidók pedig a mai Spanyolország és Portugália területéről származnak. A mizrahi zsidók a Közel-Keletről származnak, a mai Irak, Irán, Jemen, Szíria területén egykor jelentős zsidó közösségek éltek.

Az amerikai színes bőrű zsidók aránya a teljes zsidóságon belül – becslésektől függően – 6% és 15% közöttire tehető. Egyébként a Jews of Color Initiative 2019-ben azzal érvelt, hogy az ő közösségüket a rossz vizsgálati módszertanok miatt eddig krónikusan alulreprezentálták.

Ha ehhez még hozzávesszük azokat az embereket is, akik betért zsidók és mindenféle faji és etnikai háttérrel rendelkeznek, plusz azokat is, akik a zsidó hagyományokat anélkül gyakorolják, hogy hivatalos betérésen mentek volna keresztül, továbbá azokat is, akik a világ minden táján élnek és erősen azonosulnak a zsidó kultúra bizonyos aspektusaival, akkor arra jutunk, hogy a zsidó nép vagy rassz rendkívül nehezen meghatározható fogalommá válik.

Az olyan hibák, mint Goldbergé, azért fordulhatnak elő – vélekedik az izraeli kommentátor – mert akár jó szándékú emberek nehezen tudják a zsidókat a megszokott skatulyákba belegyömöszölni.

A zsidó identitás azonban nem felel meg egyik nyugati kategóriáknak sem, annak ellenére, hogy a társadalom évszázadok óta próbálja őket ezekbe beilleszteni. A zsidóság azonban jóval régebbi, mint azok a modern kori fogalmak (etnikum, faj, vallás, kultúra, stb.), amikkel definiálni szeretnék.

Van itt még egy politikai ideológia értelemben vett paradoxon: miközben a zsidókról alkotott negatív sztereotípiák fennmaradtak a fehér felsőbbrendűséget hirdető nacionalista körökben és más szélsőjobboldali áramlatokban, addig a politikai spektrum másik végén egyes baloldali progresszívek minden zsidót a fehér faj és elnyomó osztály kategóriájába sorolnak.

How Whoopi Became Today’s Hot Topic On “The View”

EGOT winner and moderator of “The View,” Whoopi Goldberg, stops by to talk about how she unexpectedly became part of the news after this morning’s episode. S…

Miért Goldberg?

A helyzet iróniája, hogy Whoopi nem született zsidónak: leánykori neve Caryn Elaine Johnson. Azért vette fel ezt a zsidós művésznevet, mert – saját bevallása szerint – pozitív érzéseket táplál a zsidók és a zsidó kultúra iránt! Amúgy azon kevés előadóművészek egyike, akik az Emmy-, Grammy-, Oscar- és Tony-díjat is elnyerték. New Yorkban született, baptista lelkész apától és ápolónő anyától.

A színésznő szavai szerint „zsidónak érzi magát” („She feels Jewish”).

 

De miért számít mindez?

A holokauszt minden zsidó életében nyomot hagyott. Mivel számtalan antiszemita akarja tagadni vagy relativizálni, hogy a népirtás megtörtént, a zsidó szervezetnek ragaszkodnak ahhoz, hogy a történelemi tényt a legcsekélyebb mértékben se torzítsák el akár szándékosan, akár nem. Az ilyen “véletlen” torzítás is antiszemita hatású lehet.

Vannak olyan vélemények is, hogy Goldberg megjegyzései egy kialakulóban lévő ideológiát tükröznek, ami megpróbálja leértékelni a holokausztot. Ahogy Daniella Greenbaum, a “The View” egykori producere írta a The Washington Post szerdai számában: “Ez egy olyan ideológia, amely megpróbálja a zsidókat egyszerűen fehér emberekké alakítani. Megpróbálja eltörölni a zsidók sebezhetőségét és elnyomását. Ez a világos bőrű zsidókat a faj és etnikum modern amerikai kategóriáiba szorítja. Így az ellenük irányuló gyűlöletet is beszorítja az amerikai felfogás szerinti rasszizmusba.”

Times of Israel – Szabó Gyula

Címkék:"faj", Amerika, etnikum, kultúra, vallás, Whoopi Goldberg, zsidóság

[popup][/popup]