Világszerte tízezrek ünnepelték a Hamaszt és a Hezbollahot az október 7-i mészárlás évfordulóján

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Több tízezer palesztinbarát, Izrael-ellenes tüntető vonult fel szombaton Londonban és más városokban, követelve a gázai és libanoni terrorcsoportok elleni izraeli katonai műveletek befejezését.

London (Forás X, Lee Harpin)

A világméretű tüntetéshullám kezdetén palesztinbarát tüntetők gyűltek össze az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Franciaország, Dél-Afrika, Írország és Svájc városaiban, hogy a konfliktus befejezését követeljék és elítéljék Izraelt.

Egy évvel ezelőtt, október 7-én 1200 izraeli civilt mészároltak le az országra támadó Hamasz különítmények, ami kiváltotta a jelenleg is tartó háborút.

A több tízezres londoni “Nemzeti menet Palesztináért” elnevezésű rendezvényen az ismert skandálások – “Tűzszünetet most”, “Ne bombázzatok kórházakat, ne bombázzatok civileket” és “A folyótól a tengerig, Palesztina szabad lesz” – mellett elhangzott a “El a kezekkel Libanontól” kiáltás is.

 

“A Hezbollah nem terrorista”

Emellett a felvonuláson hordozott transzparensek között volt olyan is, amelyen az állt, hogy “A Hezbollah nem terrorista” és “Szeretem a Hezbollahot” – jelentette a brit Telegraph. Legalább 15 embert letartóztattak, köztük hármat egy segélyszervezeti dolgozó megtámadásának gyanújával, egyet pedig tiltott szervezet támogatásának gyanújával.

Egy férfit azért vettek őrizetbe, mert Hamász siklóernyősnek öltözött.

Izrael támogatói megkérdőjelezték a tömeggyűlések jóhiszeműségét, amelyeket az október 7-i mészárlás első évfordulójára időzítettek, így tehát nem lehet közük az izraeli válaszlépésekhez, amelyek csak hetekkel később kezdődtek.

Róma

A londoni rendőrség pénteken közölte, hogy nem engedélyezi a Hamász vagy a Hezbollah támogatását célzó demonstrációkat, mivel az Egyesült Királyság mindkettőt betiltotta és a terrorcsoportok közé számítja. A rendőrség közölte, azon dolgoznak, hogy azonosítsák a tiltott szervezeteket támogatókat – áll a jelentésben.

A Campaign Against Antisemitism nevű szervezet a Telegraph által ismertetett nyilatkozatában azt mondta, az elmúlt évben “a hatalmon lévők hétről hétre hagyták, hogy a Hamász támogatói tomboljanak Nagy-Britannia utcáin”. “Most úgy tűnik, látjuk a tétlenségük eredményét, mivel az Izrael-ellenes tüntetők a jelek szerint áttértek a Hezbollah, egy tiltott antiszemita népirtó terrorcsoport védelmére.” Azt állította, hogy a Londoni rendőrség jóvoltából ” a zsidógyűlölet és a terroristák támogatása normalizálódjon az utcáinkon”.

Az Egyesült Államokban mintegy ezer tüntető tiltakozott a Fehér Ház előtt, köztük egy férfi, aki megpróbálta felgyújtani magát. Sikerült meggyújtania a bal karját, mielőtt a járókelők és a rendőrök a segítségére siettek, vízzel leöntötték és palesztin kendőikkel eloltották a lángokat.

A dél-afrikai Fokvárosban több százan vonultak a parlament elé, és azt skandálták: “Izrael egy rasszista állam” és “Mindannyian palesztinok vagyunk”. Szombatra Johannesburgban és Durbanban is Gáza-párti felvonulásokat terveztek.

Franciaországban több százan vonultak fel Párizsban, Lyonban, Toulouse-ban és Strasbourgban, hogy kifejezzék szolidaritásukat a palesztinokkal – tudósítottak az AFP újságírói.

A svájci Bázelben több ezer ember gyűlt össze egy Izrael-ellenes tüntetésre, a felvonulók tűzszünetet, gazdasági szankciókat követeltek Izrael ellen, valamint Svájc tudományos együttműködésének megszüntetését Izraellel.

Rómában több ezer tüntető gyűlt össze annak ellenére, hogy a helyi hatóságok biztonsági aggályokra hivatkozva nem engedélyezték a tiltakozást az olasz fővárosban. A tüntetők a “Szabad Palesztinát, szabad Libanont” jelszót skandálták, palesztin zászlókat lengettek és transzparenseket tartva a konfliktus azonnali leállítását követelték. Néhány feketébe öltözött, arcát eltakaró tüntető palackokat és papírbombákat dobált a rendőrökre, akik könnygázzal és vízágyúkkal válaszoltak, míg végül feloszlatták a tömeget. Az olasz hatóságok úgy vélték, hogy a szombati római gyűlés időzítése azzal a kockázattal jár, hogy az október 7-i támadást “dicsőítik” – jelentette a helyi média.

Az észak-németországi Hamburgban mintegy 950 ember tartott békés tüntetést, sokan palesztin és libanoni zászlókat lengetve vagy “Állítsátok meg a népirtást” skandálva – jelentette a DPA hírügynökség a rendőrség számlálására hivatkozva. Két kisebb Izrael-párti ellentüntetés incidensek nélkül zajlott le – közölték.

Több ezer tüntető gyűlt össze békésen a párizsi Republique téren, hogy elítélje Izraelt. Sokan palesztin zászlókat lengettek, miközben “Állítsátok meg a népirtást”, “Szabad Palesztinát” és “El a kezekkel Libanontól” feliratú plakátokat tartottak.

A palesztinbarát tüntetők Washingtonban, a New York-i Times Square-en és az Egyesült Államok számos más városában, valamint a világ más részein, többek között Dániában és Indiában is terveztek tüntetéseket. A Fülöp-szigeteken baloldali aktivisták tucatjai tüntettek az Egyesült Államok manilai nagykövetségének közelében, ahol a rendőrség megakadályozta, hogy a tengerparti épület közelébe jussanak.

A hétvégére és hétfőre további palesztinbarát tüntetéseket terveztek többek között Sydneyben, Buenos Airesben, Madridban és Karacsiban. (ToI)

[popup][/popup]