Európai vezetők gyászolják október 7 áldozatait az évfordulón

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Hétfőn Európa-szerte megemlékezéseket tartottak a Hamász által Izraelben elkövetett október 7-i mészárlás évfordulója alkalmából, amely a náci népirtás óta a legpusztítóbb nap volt a zsidók számára.

Berlin: Izraeli színekben a brandenburgi kapu a túszokra emlékeztető “Bring tem home now” felirattal

Párizsban helyi idő szerint hétfőn 23 óra 45 perckor lekapcsolták az Eiffel-torony fényeit a mészárlás emlékére.

A berlini Brandenburgi kaput az évforduló alkalmából izraeli zászló színeivel világították ki, miközben a Hamász támadás során meggyilkolt és elrabolt emberek nevét olvasták fel. A közelben a német kancellária épületét sárga szalaggal díszítették a Hamász által elrabolt izraeli túszokra emlékeztetve, akik közül 97-en még mindig fogságban vannak, és sokan talán már nincsenek is az élők sorában.

Olaf Scholz kancellár beszédében azt mondta:”kedves izraeli barátaink”, “együtt érzünk veletek… mellettetek állunk”.

Ursula von der Leyen egy brüsszeli zsinagógában

Egy hamburgi konferencián Scholz ugyanakkor rámutatott a gázai palesztinok szenvedéseire is, és azt mondta: “Az erőszak és az éhezés mindennapos megtapasztalása nem olyan alap, amelyen jó dolgok fejlődhetnek”.

Brüsszelben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elítélte “az antiszemitizmus riasztó növekedését” Európában, miközben egy zsinagógában részt vett a brutális támadás évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen. “Ez egyszerűen elfogadhatatlan” – mondta, és ígéretet tett arra, hogy több forrást fordítanak annak biztosítására, hogy “a zsidók élhessenek és gyarapodhassanak” a kontinensen. “Az antiszemitizmus veszélyt jelent a demokráciánkra. Olyan rákos daganat, amely megkérdőjelezi az Európai Unió alapjait. És ezt soha nem fogjuk megengedni”. “Itt az ideje, hogy a vérontásnak vége legyen” – mondta von der Leyen.

Korábban az európai törvényhozók a kelet-franciaországi Strasbourgban tartott plenáris ülésen tisztelegtek az október 7-i mészárlás áldozatai előtt. “Az akkori szörnyűség a gyalázat napja marad” – mondta Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke az egybegyűlteknek. “Semmi sem igazolhatja az egy évvel ezelőtti válogatás nélküli tömeggyilkosságot, nemi erőszakot, emberrablást és kínzást”. Metsola a Hamász által elrabolt túszok hozzátartozóihoz is szólt, akik jelen voltak a parlament épületében. “Köszönöm, hogy eljöttek. Köszönöm a bátorságukat. Köszönöm, hogy az ő hangjukat is hallhatják” – mondta.

Keir Starmer a brit alsóházban beszél

Keir Starmer brit miniszterelnök az alsóházban a diplomáciai erőfeszítések megújítására szólított fel, David Lammy külügyminiszter pedig egy londoni zsinagógát látogatott meg. “A régió nem bír ki még egy ilyen évet, a civilek minden oldalon túl sokat szenvedtek. Most minden félnek vissza kell lépnie a szakadék széléről, és meg kell találnia a bátorságot a visszafogottsághoz” – mondta. “Ezekre a kihívásokra nincs katonai megoldás”.

Giorgia Meloni és Riccardo Shemuel Di Segni római rabbi

Az ENSZ genfi nagykövetei is összegyűltek az izraeli képviselet által rendezett eseményen. “Szeretnénk, ha az ENSZ végre egyszer tiszta hangon szólalna meg, és kimondaná, hogy ki kezdte ezt a háborút” – mondta Daniel Meron, Izrael ENSZ-nagykövete a Hamászra utalva.

Olaszországban Giorgia Meloni miniszterelnök, aki határozottan kiállt Izrael mellett, meglátogatta a római fő zsinagógát, és megerősítette Izrael jogát az önvédelemre, miközben ragaszkodott ahhoz, hogy az ország tartsa tiszteletben a nemzetközi jogot, és siratta a gázai pusztítást. Elítélte a Hamász támadása óta tapasztalható “lappangó és burjánzó antiszemitizmust”, különösen a palesztinbarát, Izrael-ellenes olaszországi tüntetéseket említve, amelyek közül néhány erőszakba torkollott a múlt hétvégén.

A Vatikán a támadások évfordulóján gyűjtést indított a gázai nép javára, és közzétette Ferenc pápa levelét, amelyben szolidaritását fejezte ki a térség katolikusaihoz.

Emmanuel Macron francia elnök Párizsban találkozott a túszok és az október 7-i mészárlásban megölt emberek hozzátartozóival. Jean-Noël Barrot francia külügyminiszter részt vett egy megemlékezésen az izraeli Re’imben tartott Nova zenei fesztivál helyszínén, ahol több százan haltak meg. Párizsban a zsidó közösség által szervezett ünnepségen. Michel Barnier francia miniszterelnök fogadkozott, hogy “továbbra is minden módon harcolni fog az antiszemitizmus ellen”.

A lengyel fővárosban a zsidó közösség Alex Dancyg lengyel származású holokauszttörténész emléke előtt tisztelgett, akit október 7-én raboltak el a Nir Oz nevű Kibbutzból, majd a Hamász megölte.

Amszterdam

Amszterdamban a rendőrség letartóztatott több palesztinbarát, Izrael-ellenes tüntetőt, akik a mészárlás évfordulóján gyűltek össze. A holland fővárosban pajzsokat és gumibotokat viselő rohamrendőrök vonultak fel, amikor az emberek a Dam központi téren gyűltek össze, hogy meggyászolják az egy évvel ezelőtt meggyilkoltakat. Miközben az Izrael-párti csoport beszédeket és koncerteket hallgatott, az ellentüntetők jelszavakat kezdtek kiabálni. A palesztinbarát, Izrael-ellenes tüntetők arcukat eltakarva, zászlókat lengetve jelszavakat kiabáltak, miközben a rendőrök próbálták őket elkülöníteni az Izrael-párti megemlékezőktől.

ToI

[popup][/popup]