Vérvádas cím a Fejér megyei hírportálon

Írta: jég - Rovat: antiszemitizmus, Politika

„Elvágták a torkát a fiatal lánynak, majd vérét tésztába gyúrták” – ezzel a címmel csalogatja a feol.hu, a Fejér Megyei hírportál az érdeklődő olvasókat.

Ha az olvasó ezután a cikk tartalmára is kíváncsi, egyhamar megtudja, hogy az írás a tiszaeszlári vérvád történetét foglalja össze, nagyjából korrekten, hiszen leírja, hogy „ezek a vádak már abban a korban is épeszű ember számára hihetetlenek” voltak.

Az nem derül ki, hogy a portál Múltidéző rovata miért éppen most vette elő az 1883. június 19-én kezdődött vérvádper történetét. Talán a közelgő Pészach ünnepe (a vérvádak ideje ezer éve) ihlette a lap munkatársait, hogy az olcsó rémdrámát sejtető címmel bevonzzák a bulvár iránt fogékony olvasókat. A portálon hasonló stílusú címek tolakodnak elénk: „Egy különös, föld alatt élő lényt találtak Enyingen”, „Kisgyerekek haltak meg, mert ettek a népszerű étrend-kiegészítőből”.

Így tehát a szerkesztő, Pészach előtt néhány nappal, a vérvádat népszerűsítő címet adott egy olyan cikknek, amelynek tartalma aztán nagyjából korrektül mutatja be a történetet.

 

 

 

 

Mindez – a tisztességes újságírás normáit szem előtt tartva – nem megengedhető. Tudnivaló, hogy az újságolvasók közül a címet sokkal többen olvassák el, mint magát az írást. Így sokak lapozhatnak tovább azzal a benyomással, hogy „lám, lám, mégiscsak igaz, amit a zsidókról rebesgetnek”.

A bulvárstílusban írók sem engedhetnek meg maguknak mindenfajta hazugságot.

Címkék:feol.hu, Tiszaeszlár, vérvád

[popup][/popup]