Véletlen karlendítők

Írta: Gadó János - Rovat: Politika

Mint arra emlékszünk, az elmúlt kedden bosnyák futballultrák fekete egyenöltözékben, alakzatban végigmasíroztak a Kazinczy utcán, a történelmi zsidónegyed szívében, palesztin zászlót emeltek a magasba és a Palesztina jelszót skandálták. Ami a jelenlegi politikai helyzetben egyértelműen zsidóellenes erőszakra való – nem is nagyon burkolt – felhívás.

Mint azt a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) honlapjáról megtudtuk, a vonulás a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ), a rendőrség és a szurkolói felügyelet aktív közreműködésével zajlott.

A felvételeken világosan kivehető a menet élén haladó rendőrautó és a menetet kísérő rendőrök.

Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke a belügyminiszterhez fordult magyarázatért, a TEV nemkülönben.

Mielőtt még hivatalos válasz érkezett volna, egy félhivatalos válasz látott napvilágot: Orbán Balázs, a miniszterelnök   politikai igazgatója a Facebookon a következőket írta:

„Tisztelt Zsidó Honfitársaink! Ha nem ez a Kormány lenne Magyarországon, akkor a migránsok minden nap ugyanezt csinálnák az Önök házai előtt. De amíg mi itt vagyunk, addig garantáljuk, hogy ez ne így legyen. Idehaza minden zsidó honfitársunk biztonságban érezheti magát!”

Miután tehát a kormány által felügyelt rendvédelem a Kazinczy utcába kísérte az alakzatban masírozó feketeingeseket, a kormány képviselője kijelentette: ilyen feketeingesek menetelnének Magyarországon naponta, ha nem ez a kormány lenne hatalmon.

Ezek a szavak rendkívül cinikusak. Mintha a zsidókkal szembeni – amúgy gondosan elfojtott – ingerültség szólalna meg bennük, és a valódi üzenetük valami ilyesmi lenne:

„Tisztelt Zsidó Honfitársaink! Jól teszitek, ha egy kicsit kevesebbet szövegeltek elmaradt támogatásokról, antiszemitizmusról, Holokausztról, ha egy kicsit kevesebbet nyüzsögtök itthon és külföldön, ha egy kicsit több lojalitást mutattok és egyértelműbben támogatjátok a kormány migránsellenes programját. A ti bőrötökre is megy a játék. Mi megvédünk benneteket – de ne húzzátok ki a gyufát!”

Civilizáltabb hangon, de ugyanezt üzente Gulyás Gergely miniszter heti sajtótájékoztatóján: Ha Magyarország úgy kezelné a migrációt, ahogy „azt az EU vagy az Európai Néppárt teszi”, akkor szerinte ez a mindennapok része lenne.

Az Orbán Balázs bejegyzését követő felháborodás nyomán Gulyás azért jónak látta hozzátenni: az, amit a bosnyák ultrák skandáltak, a kormány „messzemenő egyet nem értésével találkozik”.

Mindamellett a rendőrség szerepét Gulyás Gergely elkente, mondván, a szurkolói vonulást Magyarország nem tilthatja meg.

Ugyanilyen elkerülő stílusban kommentálta az ügyet a rendőrség, amelynek válaszát Szalai Kálmán TEV-elnök jóhiszemű interpretációjában ismertette a Népszava: „A bosnyák szurkolók a bulinegyedben szórakozva hangoltak a meccsre, a rendőrség próbálta biztosítani, hogy szervezett körülmények között hagyják el a helyszínt. Az útvonal kiválasztása azonban hibás volt. A TEV elnöke biztosra veszi, hogy a rendőrség és az MLSZ nem egy Palesztinát éltető, félelmet és riadalmat keltő demonstrációhoz akart hozzájárulást adni.”

A fentiekkel kapcsolatban az alábbi kérdések merülnek föl:

A moszlim vallású/kultúrájú bosnyákok, akiknek hagyományához nem tartozik hozzá az alkoholfogyasztás, valóban szórakozni mentek a bulinegyedbe és csak a rendőrség ügyetlensége folytán, véletlenül keveredtek a Kazinczy utcába?

Csak véletlenül haladtak alakzatban, egyenöltözékben, csak véletlenül került elő egy palesztin zászló, és csak véletlenül kezdték el karmester által vezényelt, jól begyakorolt és koreografált műsorukat (szavalókórus, karlengetés) a zsinagóga előtt?

Ha valóban ennyi a véletlen, akkor a rendőrségnek kéne körülnéznie a saját háza táján: hogy születhetett olyan dilettáns döntés, hogy a futballultrákat a zsinagóga elé tereljék?

Ha pedig nem így van és a bosnyák futballhuligánoknak kimondott céljuk volt a zsinagóga „meglátogatása”, akkor súlyosabb kérdések merülnek fel: Kik voltak a jól szervezett provokáció vezetői bosnyák részről? Mert őket ki kéne tiltani Magyarországról. Kik voltak helyi segítőik? Mert Boszniából érkezve aligha ismerhették ki magukat ilyen tökéletesen Budapesten. És akkor még inkább kérdés: hogy engedhette a fenyegetően viselkedő provokátorokat a rendőrség a zsinagóga közelébe?

Mindezekre a kérdésekre jó volna választ kapni, nehogy azt higgyük, hogy a huligánokat kísérők közül egyeseknek nem volt ellenére ez a kis provokáció és valójában Orbán Balázs soraiból felsejlő üzenettel értenek egyet.

Címkék:Bosnyák futballhuligánok, MLSz, rendőrség

[popup][/popup]