Ukrán zsidó vezetőt késeltek meg Ivano-Frankivszk városában

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Igor Perelmant, a nyugat-ukrajnai város zsidó közösségének vezetőjét a támadó három késszúrással sebesítette meg a belvárosban csütörtök délután, több ember szeme láttára.

Igor Perelman

Az ukrán zsidó közösségek szervezetének (UJCU) közleménye szerint az incidensnek több tanúja is volt. A támadó állítólag antiszemita jelszavakat hangoztatott.

Perelman, aki mellkasi és nyaki sérüléseket szenvedett, kórházi ellátásban részesült. A rendőrség a 49 éves férfit rövid időn belül kézre kerítette.

A támadás a Belvederszkaja utcán történt, ahol Perelman egy élelmiszer standnál segített a menekültek ellátásában. A belső menekültek száma Ukrajnában elérte a 6,5 milliót; sokan közülük az olyan, viszonylag biztonságos nagyobb városokba mentek, mint Lviv vagy Ivano-Frankivszk.

Az első rendőrségi jelentések szerint a Perelman elleni merénylet oka személyi vita lehetett. A támadót állítólag felbőszítette, hogy felesége és a zsidó vezető összevitatkozott egy parkolóhely kapcsán.

A rendőrség nyilatkozata alapján az elkövető ellen „huliganizmusért” folytatnak eljárást.

Múlt szeptemberben az ukrán parlament törvényt fogadott el az antiszemitizmus megnyilvánulásai ellen. Az orosz invázió előtt két héttel törvénybe lépett határozat kemény büntetést helyez kilátásba antiszemita uszítás esetén, súlyos pénzbüntetéssel és szabadságvesztéssel.

Algemeiner – Bassa László

Címkék:huliganizmus, késelés, Ukrajna, zsidó vezető

[popup][/popup]