Ukrán egyetemi tanár: nevezzék el Umany városát Hitler szövetségeséről

Írta: Szombat - Rovat: Holokauszt, Politika

Ez a javaslat válasz volt ez a sorozatos izraeli tiltakozásokra, amiért háborús bűnösökről neveznek el intézményeket Ukrajnában.

Zarándokok Nachman rabbi sírjánál (Fotó: Wikipedia)

A Focus híroldal értesülése szerint Bohdan Bilinszkij, a 205 éves Lvivi Műszaki Egyetem Építményszerkezeti és Hídépítő tanszékének docense pénteken Twitter üzenetben javasolta, hogy Umany, a zsidók nagy zarándokhelye a jövőben Bandera nevét viselje.

Bilinszkij szerint minden ukrán városban „vasútállomások, kikötők és repülőterek viseljék Bandera nevét”. (A nacionalista vezető a nácikkal együtt harcolt a Szovjetunió ellen, csapatai sok ezer zsidót gyilkoltak meg a Holokauszt során.)

„Akkor talán ez a gonosz szellem nem jön el többé hozzánk“ – írja Bilinszkij az umanyi zsidó zarándoklatokra utalva. A városba (a járvány előtt) minden évben több tízezer haszid látogatott el Izraelből és Amerikából, akik Ros Hasana ünnepén a haszidizmus egyik alapítójának, Nachman rabbinak a sírjánál kívántak imádkozni.

Javaslata kapcsolatba hozható azzal, hogy Ternopil város stadionját nemrég Roman Suhevicsről, a nácikkal együtt harcoló Ukrán Felkelő Hadsereg főparancsnokáról nevezték el. Joel Lion, Izrael ukrajnai nagykövete a Twitteren tiltakozott a lépés ellen. Oleg Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője válaszában azt írta, hogy a „nemzeti emlékezet megőrzése Ukrajna állami politikájának egyik prioritása marad”.

Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ kelet-európai igazgatója kijelentette: „Teljességgel érthető, hogy Ternopil városa emléket igyekszik állítani azoknak, akik a szovjet kommunista rendszer ellen harcoltak, de az már nem, hogy ezek éppen ártatlan polgárok gyilkosai.”

JTA– Bassa László

Címkék:Stepan Bandera, Umany

[popup][/popup]