Trump vagy Harris – hogyan is szavaznak az amerikai zsidók?

Írta: Lázár György - Rovat: Politika

A választási matematikai modellek szerint az idei elnökválasztás hét ú.n. billegő (vagy csatatér) államban dől majd el. Azokban Trumpnak és Harrisnek egyaránt esélye van a győzelemre. Ezek Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Arizona, Georgia, North Carolina, és Nevada. Nem véletlenül, a jelöltek minden erőfeszítésüket ezekre az államokra fókuszálják.

Valószínüleg ma már a tájékozottabb magyar újságolvasók is ismerik az amerikai elnökválasztás elektori rendszerét, vagyis azt a furcsaságot, hogy nem az nyeri az amerikai elnökválasztást, aki országosan a legtöbb szavazatot kapja, hanem az, aki a legtöbb elektori szavazatot szerzi meg.

Például 2000-ben George W. Bush kevesebb szavazatot kapott országosan mint Al Gore, de győzött az elektori szavazatokkal. Ki ne emlékezne a többször is újraszámolt floridai szavazatokra? És persze 2016-ban Trump is sokkal kevesebb szavazatot kapott országosan mint Hillary Clinton, de az elektori kollégium szavazatainak többségével, hatalmas meglepetésre, ő nyert.

Megismétlődhet-e ez újra? Mert a választást nem a legtöbb szavazat nyeri hanem az hogy ki éri először el a 270 elektori szavazat bűvös határát.

Ezen sorok írója Kalifornia állam polgára, ahol gyakorlatilag nincsen elnökválasztási kampány. Kalifornia “Blue State” vagyis 100%-os bizonyossággal állítható, hogy az állam 54 elektori szavazatát a demokrata jelölt, Harris fogja elnyerni. Az elnökjelölt ebben az államban született és államügyész is itt volt. Ugyanúgy nincsen elnökválasztási kampány Texas vagy éppen Idaho államokban mert bizonyos, hogy ott a 40 illetve 4 elektori szavazat Trump elnöké lesz.

A választási matematikai modellek szerint az idei elnökválasztás hét ú.n. billegő (vagy csatatér) államban dől majd el. Azokban Trumpnak és Harrisnek egyaránt esélye van a győzelemre. Ezek Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Arizona, Georgia, North Carolina, és Nevada. Nem véletlenül, a jelöltek minden erőfeszítésüket ezekre az államokra fókuszálják.

Minden szavazat számít, hiszen a verseny gyakran annyira szoros hogy akár néhány ezer, sőt akár néhány száz szavazat is eldöntheti hogy végül ki lesz az elnök. Nehéz elhinni, hogy a hatalmas országban ahol mintegy 244 millió polgár jogosult a választásra és várható, hogy mintegy kétharmaduk, vagyis kb. 160 millióan szavazni is fognak, gyakorlatilag néhány ezer szavazat döntheti el az elnökválasztást.

Nem véletlenül az un. zsidó szavazat is rendkívül fontossá vált. A csatatér államok közül Észak-Karolinában mintegy 50 ezer zsidó polgár él, ez viszonylag alacsony szám. De például a legnagyobb billegő államban, a kulcsfontosságú Pennsylvaniában, mintegy 450 ezer. És Pennsylvania 19 elektori szavazata eldöntheti az egész választást, hiszen a csatatér államok legnagyobb elektori blokkja ez. (A 7.5 millióra taksált amerikai zsidó közösség többsége ún. demokrata államokban él és demokratákra szavaz, és az évtizedek óta nem változik.)

A Jewish Democratic Council of America nevű szervezet szeptember 26 és október 2 között közvéleménykutatást tartott a csatatér államokban, és arra a következtetésre jutottak, hogy Trump ezen államok zsidó szavazatainak 26%-ra számíthat. Nem meglepő ez, hiszen az országos felmérések is azt mutatják hogy Trump a zsidó szavazatok mintegy 30 százalékát fogja megszerezni.

A republikánus stratégák sem vitatják, hogy országosan Harris kapja majd a zsidó szavazatok döntő többségét, viszont szerintük Trumpnak jó esélye van arra hogy a 30%-os aránynál jobban teljesítsen, és megszerezze azok 35, vagy akár 40%-át is. Maga Trump is beszélt arról hogy vannak felmérések, amelyek 40%-ot jósolnak neki, és valóban, egy korábban felmérés szerint számíthat a pennsylvaniai zsidó szavazók akár 41%-ra is.

Ennek drámai következményei lehetnek. Ha Trump 30%-ról legalább 40%-ra fel tudja tornászni zsidó szavazóinak arányát, az 25 ezer többletszavazatot jelentene és elegendő lehet a győzelemhez az államban. (2020-ban Biden 80 ezer többletszavazattal vitte Pennsylvaniat.)

A statisztikusok szerint a 450 ezres helyi zsidó lakosságból mintegy 300 ezer szavazásra jogosult van, és azok döntő többsége szavazni fog. Sok minden történhet még a választásig, de egyre inkább úgy tűnik, hogy a végső harc Pennsylvania államban fog eldőlni.

A pennsylvaniai autósztrádák mellett hatalmas hírdetések jelentek meg „Támogasd Izraelt… szavazz Trumpra.” A demokrata stratégák elhibázottnak tartják az Izraelre fókuszáló hirdetéseket, szerintük azok visszaüthetnek, mert a zsidó szavazók nem Izraelt tartják fontosnak ebben a kampányban. Felmérések szerint 44%-uk az amerikai demokráciáért aggódik leginkább, 36%-uk számára az abortusz körüli kérdések fontosak, míg 24%-uk az infláció kérdését tartja a legfontosabbnak.

Lehetséges lenne hogy éppen Pennsylvania zsidó szavazói viszik majd vissza Trumpot a Fehér Házba? Amikor ezeket a sorokat írom, Harris minimális előnnyel vezet Pennsylvaniaban.

November 5-én választ Amerika.

 

Címkék:zsidó szavazat

[popup][/popup]