Trump lehordta amerikai zsidókat, amiért nem támogatják őt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Donald Trump vasárnap élesen bírálta a zsidó származású amerikaiakat, amiért – szerinte – nem nyújtanak neki elég politikai támogatást, és ismét azt sugallta, hogy az amerikai zsidókat a kettős lojalitás jellemzi az Egyesült Államok és Izrael iránt.

A zsidó amerikaiaknak “össze kell szedniük magukat”, és meg kell becsülniük azt, ami Izraelben van, “mielőtt még túl késő lenne” – mondta Trump egy közösségi médiában közzétett bejegyzésében, amelyet sokan a politikai ellenfelekkel szembeni fenyegetésnek értelmeztek.

Jonathan Greenblatt, a Rágalmazásellenes Liga (ADL) vezérigazgatója válaszul azt tweetelte, „nincs szükségünk a szélsőségesek és antiszemiták kegyeit kereső volt elnökre, hogy kioktasson minket az USA és Izrael kapcsolatáról. Ez nem hoci-nesze kapcsolat, hanem közös értékeken és biztonsági érdekeken nyugszik”.

Hozzátette: “Ez a “zsidózás („Jewsplaining”) sértő és undorító”.

A Truth Social nevű honlapon vasárnap közzétett bejegyzésében Trump azt írta: “Egyetlen elnök sem tett többet Izraelért, mint én”, de  “csodálatos evangéliumi keresztényeink ezt sokkal jobban értékelik, mint a zsidó vallású emberek, különösen az Egyesült Államokban élők”. Dicsérte saját, Izraelnek nyújtott támogatását, és azt mondta, hogy akár miniszterelnök is lehetne abban az országban.

Trump azzal zárta üzenetét, hogy “az amerikai zsidóknak össze kell szedniük magukat, és meg kell becsülniük azt, ami Izraelben van – mielőtt túl késő lenne!”.

Trump nem magyarázta meg, hogy mit értett a “túl késő” kifejezés alatt, de sokan figyelmeztetésként értelmezték.

“Ha ez nem antiszemita fenyegetés, akkor nem tudom, minek nevezzem” – tweetelte Laurence Tribe, a Harvard emeritus jogászprofesszora.

Alex Holder filmrendező, aki dokumentumfilmet készített Trumpról, felelőtlennek és veszélyesnek nevezte a kirohanást. “Zsidóként” – írta Holder a Twitteren – “első kézből tapasztaltam ezt a nyelvezetet, miközben interjút készítettem Trumppal”.

 

Címkék:amerikai zsidók, fenyegetés, Trump

[popup][/popup]