Trump: Ha nem én nyerem a választást, Izrael két éven belül megsemmisül

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Donald Trump volt amerikai elnök kétszer egymás után is azt állította, hogy ha vereséget szenvedne a választáson, annak a zsidó származású amerikaiak lennének az egyik fő okozói. Mindezt Trump egy antiszemitizmus elleni küzdelemről szóló rendezvényen mondta.

“Ha nem nyerem meg a választást… a zsidó embereknek sok közük lenne a veszteséghez” – jelentette ki Trump az “Antiszemitizmus elleni küzdelem” elnevezésű rendezvényen.

A republikánus elnökjelölt kirohanását bírálták a baloldali zsidó közösségi vezetők. “Ez veszélyes antiszemitizmus, amelynek célja a megosztottság és a bizalmatlanság fokozása és demokráciánk aláásása. És a zsidók elleni (további) erőszakhoz fog vezetni” – tweetelte Amy Spitalnik, a Jewish Council for Public Affairs vezérigazgatója.

Csütörtök este Trump még erősebb szavakat használt az Izraeli-Amerikai Tanács (IAC) által szervezett rendezvényen.

Ahogy az első beszédében is tette, ismeretlen forrásból származó közvélemény-kutatásokat idézett, amelyek szerint Kamala Harris amerikai támogatottsága 60 százalékos a zsidó szavazók körében.

“Tudják, mi a fene történik, ha nem nyerek a választáson? A zsidó embereknek nagyon sok közük lenne hozzá, ha ez megtörténne, mert… az emberek 60 százaléka [az] ellenségre szavaz” – mondta.

A zsidók az USA lakosságának mindössze két százalékát teszik ki, és többségük régóta a Demokrata Pártra szavaz. Trump rendszeresen bírálja ezt a jelenséget, de a csütörtöki megjegyzései ennek a retorikának a fokozását jelentették. Miután a hónap elején kijelentette, hogy Izrael megsemmisül, ha Kamala Harris amerikai alelnök novemberben nyer, tovább emelte a tétet azzal, hogy az őt támogató IAC tagoknak azt mondta: Izrael két éven belül megsemmisül, ha ő veszít.

Trump azt állította, hogy Irán hamarosan atomfegyverhez jut, és “terrorista halálosztagok minden oldalról folyamatos rajtaütéseket fognak végrehajtani izraeli területen, házról házra járva, és ártatlan civileket kínoznak, erőszakolnak, rabolnak és mészárolnak le… Tel-Aviv és Jeruzsálem élhetetlen háborús övezetekké válik, ahogy az öngyilkos merényletek megállítják az életet”.

“Ma azt mondtam Miriam Adelsonnak [az IAC finanszírozójának]: “A szeretet kemény igazságokat jelent, mert el kell mondanunk azt a tényt, hogy Izrael két éven belül nem fog létezni, ha Harris lesz az elnök” – jelentette ki Trump.

“Kamala Harrist le kell győznötök, inkább, mint bárki mást a Földön. Izraelnek, azt hiszem, le kell győznie őt” – mondta, azt állítva, hogy Harrishoz képest még Barack Husszein Obama úgy néz ki, mintha szerette volna Izraelt”.

Az esten köszöntötték a Hamász megmentett túszát, Andrej Kozlovot, valamint Dedi Simchit, akinek a fiát, Guy-t megölték a Hamász október 7-i támadása során.Úgyszintén jelen volt több, még mindig túszként fogva tartott amerikai-izraeli családja.

Kozlovot és Simchit külön-külön is a színpadra hívta, hogy üzenetet intézzen a tömeghez. Látszólag felkészületlenül, mindketten beérték azzal, hogy megköszönték az elnök szavait.

Maga Trump a túszválságra kitérve azt mondta: “Remélhetőleg nagyon-nagyon hamar visszakapjuk őket.” “Támogatom Izrael jogát, hogy megnyerje a terror elleni háborúját… de ha lehet, gyorsan kell megnyernie” – sürgette.

Órákkal korábban Kamala Harris alelnök-jelöltje, Tim Walz megtartotta első találkozóját a hét amerikai túsz családjával, és ígéretet tett arra, hogy platformját arra fogja használni, hogy felhívja a figyelmet az ügyükre, miközben biztosította a családokat, hogy Harris és Joe Biden amerikai elnök fáradhatatlanul dolgozni fog szeretteik szabadon bocsátásáért.

Trump mindkét csütörtöki rendezvénye nagyrészt zsidó közönség előtt zajlott, és mindkettőt Miriam Adelson izraeli-amerikai kaszinómágnás, a kampány egyik fő donora támogatta. A második rendezvényen felszólalva Adelson arra buzdította a résztvevőket, hogy kövessék őt Trump támogatásában. Ő “segített megerősíteni a zsidók hitét és megőrizni a zsidó folytonosságot… Egy gyönyörű zsidó nő apja… és jól látja kétezer éves ügyünk igazságosságát”.

ToI

[popup][/popup]