Több mint száz izraeli gép repült be Irán légterébe – egyet sem sikerült leszedni

Írta: Szombat - Rovat: Háború, Politika

A támadás három nagyobb hullámban történt, a második és harmadik hullámban iráni drón- és rakétagyártó helyszíneket támadtak, több mint 20 célpontot találva el.

Izrael megerősítette, hogy szombaton számos katonai objektumra mért csapást “A bűnbánat napjai” elnevezésű műveletben.

A KAN11 közszolgálati műsorszolgáltató szerint a támadást reggel 5:45-re nyilvánították befejezettnek, éppen akkor, amikor Teherán fölött felkelt a nap.

A támadás három nagyobb hullámban zajlott – közölték amerikai és izraeli tisztviselők. A második és a harmadik hullám iráni drón- és rakétagyártó helyszíneket vett célba, több mint 20 célpontot találva el az Axios és a New York Times szerint. Irán az AFP-nek azt mondta, hogy nem érkezett jelentés a csapásokból származó sérülésekről.

Az IDF szombat kora reggel bejelentette, hogy befejezte az Irán elleni reaktív műveletet. A csapásokat válaszul hajtották végre az Izrael Állam és polgárai elleni folyamatos támadásokra. Az IDF megerősítette, hogy a művelet véget ért, és hogy a küldetés minden célját teljesítették, valamennyi repülőgép biztonságban hazatért.

Az IAF olyan rakétagyártó telephelyeket támadott meg, ahol azokat a rakétákat gyártották, amelyeket Irán az elmúlt évben lőtt ki Izraelre. Ezzel egyidejűleg az IDF csapást mért föld-levegő rakétatelepekre, amelyek célja Izrael légi mozgásterének korlátozása volt Iránban.

Herzi Halevi vezérkri főnök és Tomer Bar, a légierő prancsnoka

Több mint 100 repülőgép vett részt a 2000 kilométeres támadásban, köztük a Walla szerint a legmodernebb F-35-ösök is.

Izrael állítólag megtámadta az Iszlám Forradalmi Gárda iráni főhadiszállását. “Olyan dolgokat veszünk célba, amelyek a múltban fenyegetést jelenthettek vagy jelenthetnek számunkra a jövőben” – idézte az NBC News egy izraeli tisztviselőt. A tisztviselő továbbá kijelentette, hogy Izrael nem mér csapást iráni nukleáris létesítményekre vagy olajmezőkre, hanem katonai célpontokra összpontosít.

A jelentések szerint Irán-szerte kiterjedt internetkimaradásokról számoltak be, miközben a támadások folytatódtak. Az iráni média szerint a teheráni csapások közül több Teherán déli és délnyugati részén lévő katonai támaszpontokat célzott. Karaj-ban, az egyik városban, ahol robbanásokat hallottak, található Irán egyik atomerőműve.

A Tasnim hírügynökség azt közölte, hogy “egyelőre nem érkezett jelentés arról, hogy rakéták vagy repülőgépek hangját hallották volna Teherán egén”. Iráni tisztviselők és a média tagadta, hogy izraeli légicsapások történtek volna, mondván, hogy a robbanások az iráni légvédelem következményei; egy izraeli tisztviselő ezt a Ynetnek határozottan cáfolta, mondván: “Ez hazugság. egyetlen gépünket sem sikerült elfogniuk.”

Jpost.com

[popup][/popup]