Tizennyolc ország parlamentje: „A demokrácia nem tűrheti az antiszemitizmust”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

18 ország parlamentjének elnöke és képviselője, valamint az európai zsidó közösségek képviselői adtak ki egy közös nyilatkozatot Bécsben, a „Soha többé? A demokrácia nem tűrheti az antiszemitizmust” címmel megrendezett nemzetközi hálózatépítő konferencia lezárásaként. A konferencia elnöke Wolfgang Sobotka, az Osztrák Nemzeti Tanács elnöke volt. Az eseményen jelen volt dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke.

A nemzetközi eseményen a résztvevők állást foglaltak az antiszemitizmus, valamint a zsidókkal szembeni ellenséges magatartás demokráciát fenyegető veszélyeivel, az európai zsidó közösségek jelenlegi helyzetével és a közel-keleti fejleményekkel és társadalmunkra gyakorolt hatásaival kapcsolatban.

A konferencia résztvevői a záró nyilatkozatban hangsúlyozták, hogy mély aggodalmukat fejezik ki az antiszemitizmus globálisan tapasztalható riasztó mértékű erősödése miatt, amely a demokratikus értékekre, az emberi jogokra és a társadalmi kohézióra egyaránt káros hatással van.

Határozottan elítélték a 2023. október 7-i terrortámadást, és elismerték ennek pusztító hatásait.

Határozottan elutasították az antiszemita érzelmek további szítását, beleértve az Izrael Állam felszámolására irányuló felhívásokat, amelyek a 2023. október 7-i terrortámadás óta elharapóztak. Hangsúlyozták, hogy ezek aláássák a társadalmi kohéziót, és veszélyeztetik az alapvető értékeinket és demokratikus rendszereinket.

Kijelentették, hogy támogatják a Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetség (IHRA) munkadefinícióját, amely az antiszemitizmust „a zsidókkal kapcsolatos bizonyos felfogásként határozza meg, és ami a zsidókkal szembeni gyűlöletként nyilvánulhat meg. Az antiszemitizmus retorikai és fizikai megnyilvánulásai zsidó vagy nem zsidó személyek és/vagy tulajdonuk, zsidó közösségi intézmények és vallási létesítmények ellen irányulnak”.

Hangsúlyozták , hogy az antiszemitizmus antidemokratikus, és sérti az egyenlőség, a méltóság és az emberi jogok alapvető elveit, amelyek közös értékeink alapját képezik, és amelyek védelméért a nemzeti parlamentek felelősek.

Eltökélt szándékuk , hogy erős parlamenti szövetséget hozzanak létre azért, hogy megakadályozzák az antiszemitizmus riasztó globális újjáéledését, és hogy együtt dolgozzanak demokratikus értékeink védelmében.

A résztvevők erős törekvése, hogy elmélyítsék és új lendületet adjanak a párbeszédnek és a közös elkötelezettségnek.

Ezért kijelentették, hogy:  

1.) Elfogadják, hogy az antiszemitizmus, a gyűlölet, az intolerancia, a rasszizmus és az idegengyűlölet minden formája valódi veszélyt jelent demokráciáinkra, értékeinkre és társadalmaink sokszínűségére. Felismerik, hogy nemzetközi, európai és nemzeti szinten egyaránt határozott fellépésre van szükség. A parlamenteknek elő kell mozdítaniuk az antiszemitizmus és a gyűlölet minden megnyilvánulása elleni küzdelemhez szükséges jogalkotási eszközöket. Hozzá kell járulniuk a civil társadalmon belüli és a különböző vallási közösségek közötti koalíciók kialakításához, biztosítva, hogy az antiszemitizmus és az előítéletesség, valamint a megkülönböztetés minden formája soha ne legyen tolerált és normalizált társadalmainkban.

2.) Hangsúlyozzák a gyűlölet és a radikalizálódás terjedésének megállítása, valamint – a véleménynyilvánítás szabadságához és a vallási jogok szabadságához való joggal összhangban – a tolerancia, a befogadás és a kölcsönös tisztelet kultúrájának fontosságát, és törekednek ennek előmozdítására. A résztvevők megerősítik, hogy az oktatás, különösen a demokráciára nevelés terén proaktivitásra van szükség, és a parlamenti szintű kezdeményezésekkel kapcsolatos bevált gyakorlatokat megosztják egymással.

3. határozottan elítélik az antiszemitizmus riasztó mértékű növekedését az egyetemi kampuszokon, különösen az olyan jelszavakat, mint például a „folyótól a tengerig, Palesztina szabad lesz” és más, Izrael állam felszámolására felszólító jelszavakat, a terrorista szervezetek dicsőítését, és a zsidó diákokat érő fenyegetéseket. Kötelezettséget vállalnak arra, hogy intézkedéseket hoznak a zsidó diákok oktatási szabadságának és szabad mozgásának védelme érdekében.

4.) Hangsúlyozzák, hogy a médiának, a közösségi médiaplatformoknak, valamint a technológiai és kommunikációs ágazatnak – beleértve az új technológiákat, például a mesterséges intelligenciát (AI) – eleget kell tenniük kötelezettségeiknek. Fokozniuk kell a káros attitűdöket, különösen antiszemita érzelmeket terjesztő illegális online gyűlöletbeszéd, dezinformáció, összeesküvés-elméletek és sztereotípiák gyors azonosítására, értékelésére és eltávolítására irányuló erőfeszítéseiket. Védeniük kell a polgári szabadságjogokat és emberi jogokat, köztük a szólásszabadságot a jogi kereteken belül.

5.) Felszólítják a parlamenteket, hogy mozdítsák elő és támogassák a biztonságosabb és befogadóbb digitális környezetet elősegítő további intézkedéseket és kezdeményezéseket;

6.) Üdvözlik az antiszemitizmus elleni stratégiák kialakítását a különböző politikai szinteken, és újra megerősítik a holokauszt emlékének megőrzése iránti rendíthetetlen elkötelezettségüket, többek között az olyan kezdeményezésekben való aktív részvételükkel, mint a #WeRemember kampány, a korabeli szemtanúkkal tartott műhelyfoglalkozások, valamint az antiszemitizmus megelőzéséről és az ellene való küzdelemről szóló tevékenységek, mint például az osztrák parlament Demokrácia Műhely programja. Hangsúlyozzák a holokauszttagadás, a hamisítás és a bagatellizálás elleni sürgős fellépés szükségességét, biztosítva, hogy ezekre a cselekményekre határozott és közös fellépéssel válaszolnak.

7.) Bátorítják zsidó közösségek szilárd jogi védelmét, és a biztonsági intézkedések növelését nemzetközi, európai és nemzeti szinten, beleértve a zsidó intézmények és tagjaik védelmére szánt finanszírozás növelését, valamint a gyűlölet-bűncselekményekre vonatkozó törvények szigorú végrehajtását a biztonságuk és a vallásgyakorlás szabadságának biztosítása érdekében.

8.) Elismerik a zsidó közösségek jelentős történelmi és kulturális hozzájárulását a társadalomhoz, a zsidó élet előmozdításának szükségességét a zsidó oktatáshoz és vallási szükségletekhez való hozzáférés biztosításával a zsidó örökség megőrzése érdekében, valamint a kölcsönös megértés és tisztelet elmélyítése érdekében a vallások közötti és kulturális párbeszéd elősegítése révén.

9.) Előmozdítják átfogó parlamenti stratégiák kialakítását a zsidó élet, a hagyományok és a társadalmakhoz való hozzájárulás tudatosítása és megismertetése érdekében, a zsidó közösségekkel és civil szervezetekkel való együttműködés támogatásával a befogadóbb és ellenállóbb társadalom építése érdekében olyan kezdeményezésekkel, mint a Likrat (Ausztria és Svájc) vagy a Meet a Jew (Németország).

10.) Ösztönzik és megkönnyítik az antiszemita incidensek szisztematikus nyomon követését, jelentését, jobb nyilvántartását és adatgyűjtését, mind online, mind offline, a kormányok megfelelő intézkedéseinek előmozdításával, közös nemzetközi kezdeményezések, például az Európai Antiszemitizmus Ellenőrző Hálózat (ENMA) támogatásával, valamint a cél elérését célzó jogalkotási kezdeményezések elfogadásával. A résztvevők elkötelezik magukat a zéró toleranciára minden antiszemita megnyilvánulással szemben.

11.) Elítélnek minden terrorista akciót, beleértve a Hamász 2023. október 7-én Izrael ellen elkövetett brutális és válogatás nélküli támadását, és elismerik Izrael Állam jogát arra, hogy a nemzetközi joggal és a nemzetközi humanitárius joggal összhangban megvédje magát;

12.) Felszólítanak az összes túsz azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására és a Hamász terrorszervezet lefegyverzésére, valamint a humanitárius segélyek gyors, biztonságos és akadálytalan eljuttatására közvetlenül a Gázai övezetben és annak egész területén élő civil lakossághoz, és támogatják a békés megoldást célzó diplomáciai erőfeszítéseket;

13.) Hangsúlyozzák, hogy sürgősen le kell győzni a gyűlöletet és az intoleranciát, amelyet az október 7-i terrortámadás felerősített.

„Egységesen kiállunk az antiszemitizmus, a muszlimellenesség és a rasszizmus minden formája ellen.” – hangsúlyozták.

A két- és többoldalú együttműködés megerősítése és egy hatékony parlamenti szövetség kialakítása érdekében a résztvevők célja, hogy rendszeres parlamenti szintű konferenciákat és találkozókat tartsanak az ebben a közös nyilatkozatban meghatározott célkitűzések megvalósítása érdekében.

„Elfogadjuk, hogy egyes házelnökök alkotmányjogi helyzetükből vagy más körülményekből adódóan nem kapcsolódhatnak közvetlenül politikai nyilatkozatokhoz, így jelenlétük nem értelmezhető úgy, mintha minden egyes bekezdést teljes mértékben támogatnának. Ugyanakkor parlamenti kamaráik nevében elismerik a felvetett kérdések jelentőségét, és méltányolják kollégáik azon törekvését, hogy konkrét megoldásokat javasoljanak.” – zárul a nyilatkozat (mazsihisz.hu)

[popup][/popup]