Tel-Avivi Egyetem: Az antiszemitizmus 2021-ben minden eddigi csúcsot megdöntött

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Az erről szóló jelentés szerzői szerint ideje beismerni: az eddigi küzdelem kudarcot vallott.

„Free Gaza!” tüntetés Berlinben 2014 júliusában (Creative Commons License Montecruz Foto)

A Tel-Avivi Egyetemen működő Center for the Study of Contemporary European Jewry munkatársai által készített jelentés két fő okra vezeti vissza a növekvő antiszemitizmust: a jobb- és baloldali szélsőségek erősödésére a különböző országokban, illetve a Covid-19 válság nyomán gerjesztett összeesküvés-elméletekre.

Amikor Izrael megvédi magát, a zsidók világszerte uszítás és gyűlölet-bűncselekmények célpontjaivá válnak. Izrael és a Hamász 2021. májusi összecsapása nyomán az antiszemita incidensek száma hirtelen megnőtt.

A Központ 28-ik alkalommal tette közzé évi jelentését, mely szerint az atrocitások száma még 2019, az utolsó pandémia előtti évhez képest is emelkedést mutatott. Több tucat ország adatait összegezték, és a felmérésbe bevonták a bűnüldöző szervektől, a médiából és a zsidó szervezetektől érkező információkat.

A főbb megállapítások a következők:

A jelentés a nagyszámú zsidó közösséget tömörítő országokban történt antiszemita incidenseket sorolja a 2021: év során.

  • Egyesült Államok: a New York-i rendőrség 214 zsidóellenes gyűlölet-bűncselekményt regisztrált a 2020. évi 126-tal szemben, a Los Angeles-i rendőrség pedig 79-et az előző évi 40-hez képest. Az országban csupán az Izrael–Hamász konfliktus idején, május három hetében 251 antiszemita incidenst jelentettek.

Az American Jewish Committee (AJC) felmérése azt mutatta, hogy az amerikai zsidók 2,6%-a ellen követtek el antiszemita indíttatású testi sértés az elmúlt öt év során.

A Rágalmazás-ellenes Liga (ADL) 27%-os növekedést jelentett 2020-hoz képest, és 113%-os emelkedést 2019-hez viszonyítva a fehér felsőbbrendűséget hirdető antiszemita propaganda terén. Utóbbi főleg azért aggasztó, mert az ilyenfajta – nem kimondottan antiszemita – anyagok példányszáma csökkent.

  • Franciaország: A Service de Protection de la Communauté Juive (SPJC), a belügyminisztériummal karöltve 589 antiszemita incidensről adott hírt, ami 74%-os növekedés 2020-hez viszonyítva és 14%-os csökkenés 2019-hez képest.
  • Kanada: 2021 májusában a B’nai Brith Canada 61 zsidóellenes testi sértésről tudósított, ami 40 éves havi csúcs, minthogy a megfigyelés 1982-ben indult. Összesen 226 antiszemita incidens történt májusban, ami 54%-os növekedés a 2020 .májusi adathoz mérve.
  • Egyesült Királyság:A The Community Service Trust (CST) szerint 2255 antiszemita incidensre került sor 2021-ben, ami 34%-os emelkedést jelez 2020-hoz és 24%-ost 2019-hez viszonyítva. Élesen nőtt a fizikai bántalmazások száma: 78%-kal, a 2020-as értékhez képest.
  • Németország: A szövetségi rendőrség 3028 antiszemita incidenst tartott számon 2021-ben, – ami 29%-os emelkedés 2020-hez és, and 49%-os 2019-hez képest.

Egy 2021-ben megjelent aggasztó jelenség: a német oltásellenes csoportok helyzetüket a zsidókéhoz hasonlították a Holokauszt idején. A jelentés szerzői szerint az a Soá trivializálása.

  • Ausztrália: a 447 regisztrált antiszemita incidens 35%-kal magasabb, mint a 2020. évi adat és 21.5%-kal magasabb, mint a 2019. évi. A legtöbbet, 88-at májusban jegyezték föl.

Az antiszemita incidensek hirtelen növekedésének globális okai

A jelentés szerint a két fő ok: Izrael és a Hamasz közötti májusi konfliktus (Falak Őrzői hadművelet) ill. a Covid-19 világjárvány.

  • Izrael és a Hamász közötti májusi konfliktus (Falak Őrzői hadművelet 2021 májusban). A szerzők hangsúlyozzák: „Elfogadhatatlan, ám a reális helyzet az, hogy amikor Izrael védi magát, a zsidóság támadások össztüzébe kerül az egész világon. A közösségi média kulcsszerepet játszik ebben a hullámban. Felvetődik a kérdés: vajon a közösségi média óriásaival kötött – az antiszemita megnyilvánulások letiltásáról szóló szabályozások és egyezmények mennyire töltik be szerepüket? Legveszélyesebb a Dark Web, amelyen az antiszemita tartalom gátak nélkül terjed. Irán időt és pénzt nem kímélve támogatja az online, elsősorban az USÁ-ba és Latin-Amerikába irányuló antiszemita propagandát.
  • A Covid-19 pandémia: A világjárvány 2020-as berobbanásával egyidejűleg megjelentek az összeesküvés-elméletek, amelyek a zsidókat és Izraelt tették felelőssé a vírus terjedéséért. Ez a sok évszázados vérvádra emlékeztet. A lezárások tömegével marasztották otthon az embereket, ők pedig, számítógépeik előtt ülve, ki voltak téve a mérgező antiszemita diskurzusnak. 2021-ben, amikor a bezártság fokozatosan megszűnt, az antiszemiták az utcákra tódultak, és a zsidók elleni fizikai erőszak erősödött. A közösségi médiában ezután sem csökkent gyűlölködés, és sok felhasználó identitását komolyan befolyásolta.
  • Az oltást ellenzők körében számosan vádolták a zsidókat azzal, hogy nyerészkedés céljából fejlesztik az oltóanyagot. A oltakozás sikere, valamint Izrael hatékony oltási kampánya ugyancsak fölerősítette a hamis vádaskodást. Az oltásellenesek párhuzamot vontak a kormányzatok által erőltetett oltás és a zsidók helyzete között a Holokauszt idején, ami a genocídium trivializálását eredményezte. Megjelent egy fotó, amelyen Albert Bourla (a Pfizer vezérigazgatója, Auschwitz túlélők gyermeke) és Joseph Mengele, a hírhedt náci orvos, egymás mellett láthatók, arra történő célzással. hogy mindketten embereken kísérleteztek.

ejpress.org – Bassa László

Címkék:rekordszámú incidens, szélsőbal, szélsőjobb, világjelenség

[popup][/popup]