Teherán svéd bűnbandák tagjait toborozza, hogy izraeli célpontok ellen erőszakos cselekményeket kövessenek el

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A SÄPO svéd hírszerző ügynökség szerint Irán szervezhette a héten Stockholmban és Koppenhágában lévő izraeli nagykövetségek elleni támadásokat.

A dán rendőrség a koppenhágai izraeli nagykövetség előtt

A dán rendőrség szerdán három svéd állampolgárt tartóztatott le, miután a koppenhágai izraeli diplomáciai képviselet közelében két, valószínűleg kézigránát okozta robbanás történt. “Senki sem sérült meg, és a helyszínen végezzük az első vizsgálatokat” – tette közzé a dán rendőrség az X-en. “A környéken található izraeli nagykövetséggel való lehetséges kapcsolatot vizsgáljuk”.

Kedden a stockholmi izraeli képviseletet vették célba lövések. “Minden alkalmazott biztonságban van, és egyikük sem sérült meg” – erősítette meg a jeruzsálemi külügyminisztérium.

Fredrik Hallstrom, a SÄPO, a svéd biztonsági szolgálat műveleti vezetője azt mondta, hogy “van néhány dolog, ami abba az irányba mutathat”, hogy Iránnak köze van a dologhoz. Májusban a hivatal megerősítette, hogy Teherán svéd bűnbandák tagjait toborozza, hogy izraeli célpontok ellen “erőszakos cselekményeket” kövessenek el.

Az SVT svéd közszolgálati televízió szerdán arról számolt be, hogy a két nagykövetségi támadást a Foxtrot svéd bűnszövetkezet rendelte meg Irán megbízásából. A svéd TV4 “Nyheterna” hírműsora szerint a nagykövetség előtt egy lőfegyvert és egy üres töltényhüvelyt találtak.

Az incidensről mintegy 30 perccel azelőtt számoltak be, hogy Irán 180 ballisztikus rakétát lőtt ki a zsidó államra, amely az eddigi második közvetlen támadása volt; az elsőt még áprilisban hajtották végre.

A támadást megelőzően Izrael Katz külügyminiszter rendkívüli ülésre hívta össze az összes izraeli nagykövetet, hogy “hogyan kell eljárni a különböző fővárosok vezetőivel a közelmúltbeli támadások miatt”.

Irán áll az elmúlt hónapokban Európában, köztük Svédországban működő izraeli nagykövetségek ellen elkövetett, bűnbandák által végrehajtott terrortámadás-sorozat mögött – derült ki az év elején a Moszad hírszerző ügynökség nyilvánosságra hozott közleményéből.

JNS

[popup][/popup]