Taps és ováció fogadta Netanjahu beszédét az amerikai Kongresszusban

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Politikai karrierje során negyedik alkalommal tartott beszédet a Kongresszus együttes ülésén Benjámin Netanjahu miniszterelnök, aki megköszönte Joe Biden elnöknek és az Egyesült Államoknak, hogy Izrael mellett állnak, vázolta a háború utáni terveket, ugyanakkor megemlítette Donald Trump republikánus jelölt, volt elnök, Ábrahám egyezményhez fűződő érdemeit, és elítélte az ellene irányuló merényletkísérletet.

Hangsúlyozta az október hetedikén átélt traumát, beszédét a Hamász és Irán jelentette fenyegetés felszámolására összpontosította, miközben gyakran szakította félbe a többnyire republikánusokból álló hallgatóság harsány tapsa és álló ovációja.

Az együttes Kongresszus 215 demokrata tagja közül 100, a szenátus 51 demokrata képviselője közül pedig 27 hiányzott, a republikánusok szinte teljes létszámban jelen voltak a rendkívüli ülésen. A Capitolium előtt többezren, de az épületen belül is tüntettek, amikor Netanjahu közvetlenül beszéde előtt belépett a terembe. A Hamász által fogvatartottak jelenlévő családtagjai közül többen felálltak és felfedték a magunkon viselt sárga pólót, melynek felirata azonnali túszalkura szólított fel [Seal The Deal Now], később a felszólalás során több hozzátartozót kivezettek a teremből – tudósít az ujkelet.live.

„Ez nem civilizációk összecsapása, hanem a barbárság és a civilizáció ütközete”

Megköszönve a republikánus Házelnök meghívását, Netanjahu közel egy órás beszédét az Amerikát is fenyegető iráni tengely veszélyeire hívva fel a figyelmet kezdte, mondván a „Közel-keleten az iráni terror tengelye szembeszáll Amerikával, Izraellel és arab barátainkkal. Ez nem civilizációk összecsapása, hanem a barbárság és a civilizáció ütközete. Ez egy összecsapás azok között, akik dicsőítik a halált, azok között, akik megszentelik az életet. Ahhoz, hogy a civilizáció erői győzedelmeskedjenek, Amerikának és Izraelnek együtt kell állnia, mert amikor együtt állunk, egyszerű dolog történik – mi győzünk, ők veszítenek.”

Ezt követően, a Pearl Harbor [1941. december 7.] illetve a 2001. szeptember 11-i támadáshoz hasonlítva, az október 7-i mészárlás ismertetésével vezette be beszédét.

Egy olyan nap, amely gyalázatos marad. Ez volt a Szimchát Tóra zsidó ünnepe. Tökéletes napnak indult, egy felhő sem volt az égen. Fiatal izraeliek ezrei ünnepeltek egy szabadtéri zenei fesztiválon. És reggel 6:29-kor hirtelen, amikor a Gáza melletti városokban a gyerekek még nyugodtan aludtak az ágyaikban, a mennyország hirtelen pokollá változott. 3000 Hamász-terrorista rontott be Izraelbe. Lemészároltak 1200 embert, 41 országból, köztük 39 amerikait. Ez arányaiban olyan, mint húsz 9/11 egy nap alatt.”

Ezek a szörnyetegek megerőszakolták a nőket, lefejezték a férfiakat, élve elégették a csecsemőket, megölték a szülőket a gyerekeik szeme láttára és a gyerekeket a szüleik szeme láttára. 255 embert, élőket és holtakat, a gázai sötét börtönökbe hurcoltak. Izrael már 135 túszt hozott haza ezek közül, köztük hetet, akiket merész mentőakciók során szabadítottak ki. Az egyik kiszabadított túsz, Noa Argamani, itt ül a galérián, feleségem, Szara mellett,” – mondta a miniszterelnök, majd részleteket közölt Noa és három másik túsz kiszabadítását illetően, akiket a kommandósok az Arnon művelet során menekítettek ki. A súlyos rákban szenvedő Liora, Noa édesanyja utolsó kívánsága volt, hogy utoljára még láthassa lányát. Netanjahu megemlítette a túszszabadítás közben életét vesztő Arnon Zamora főfelügyelőt, és a teremben helyet foglaló hozzátartozókat, közöttük Jáákov Argamani, Elijahu Bibasz – a vörös hajú testvérek nagyapja, akiket az édesanyjukkal és édesapjukkal együtt raboltak el, Írisz Háim, akinek fia meghalt a fogságban, illetve az amerikai túszok családjai.

Tovább folytatva a gondolatsort, Netanjahu megköszönte Biden elnöknek, hogy kiállt Izrael mellett.

„Szeretnék köszönetet mondani Biden elnök úrnak a túszok és a túsz családok érdekében végzett fáradhatatlan erőfeszítéseiért. Köszönetet mondok szívből jövő támogatásáért az Izrael elleni október 7-i vad támadás után. A Hamászt gonosznak nevezte, repülőgép-hordozókat küldött, hogy elrettentsen, és eljött Izraelbe, hogy mellettünk álljon a nehéz időkben – ez egy soha el nem felejthető látogatás. Szeretném megköszönni Bidennek – a büszke cionista elnöknek, az Izrael mellett nyújtott fél évszázados támogatását.”

A miniszterelnök külön hangsúlyozta az izraeli katonák elmúlt kilenc hónapban tanúsított határtalan bátorságát, majd bemutatta a közönség soraiban helyet foglaló harcosokat – „Avichail Ruven hadnagy, az izraeli ejtőernyős dandár tisztje, akinek családja Etiópiából vándorolt Izraelbe. Október 7-én a kora reggeli órákban hallotta a Hamász véres ámokfutásának hírét. Felvette az egyenruháját, felkapta a puskáját, de nem volt autója, ezért nyolc mérföldet futott a gázai frontvonalig, hogy megvédje hazáját. Mindannyian tiszteljük figyelemre méltó hősiességét. Asraf al-Bakhiri törzsőrmester, beduin katona Rahatból, aki sok terroristát megölt megvédve bázisát, és a közeli közösségeket. Asrafhoz hasonlóan a hadsereg muszlim katonái óriási bátorsággal harcoltak zsidó, drúz, keresztény és más fegyvertársaikkal együtt.”

„A hadsereg katonái a társadalom minden szegletéből érkeznek, jobboldalról és baloldalról, vallásosak és világiak egyaránt. Mindannyiukat áthatja a zsidó harcosok szelleme,” – tette hozzá és megemlítette Jehiel Leiter holokauszt túlélő fiát, egy kommandós egység tisztje, aki egy mecset mellett történt robbanásban halt meg, miután önként visszatért a harcba, mondván – „tiszteljük fia hősiességét. Azt mondom Izrael minden gyászoló családjának – szeretteik áldozata nem lesz hiábavaló.”

„Az Izrael-ellenes tüntetők Irán hasznos idiótái”

Netanjahu megemlítette a történelem során a zsidók ellen felhozott vádakat, utalva az egyetemeken zajló tüntetésekre és azok vezetőinek gyenge elítélésére, hangsúlyozva, miszerint „az antiszemitizmus a világ legrégebbi gyűlölete. Generációk során zsidókat mészároltak le súlyos vádakkal illetve. Ahogy ezek a hazugságok évszázadokig éltek, most a zsidó állam ellen irányulnak. Az az állítás, hogy Izrael rasszista és népirtó, démonizálja Izraelt és a zsidókat mindenhol. Nem csoda, hogy nagy növekedést látunk az antiszemitizmusban az Egyesült Államokban és világszerte. Minden alkalommal, amikor látjuk az antiszemitizmus szellemét, egyértelműen el kell ítélnünk.”

A miniszterelnök beszédének ezen a pontján az iráni fenyegetésre irányította a figyelmet, hangsúlyozva „megtanultuk, hogy Irán finanszírozza az Izrael-ellenes tüntetéseket az Egyesült Államokban,” majd a tüntetőket Irán hasznos idiótáinak nevezve megjegyezte „néhány tüntető ‘LMBTQ Gázáért’ táblákat tart, ami olyan, mintha ‘csirkék a KFC-ért’tüntetnének.

A gázai harcokkal kapcsolatban elutasította a népirtás vádjait, megjegyezve, hogy ” Izrael több óvintézkedést alkalmazott a civilek megóvása érdekében, mint bármely más hadsereg, és sokkal többet tett, mint amit a háborús törvények megkövetelnek tőle,” – majd arra utalt, hogy a rafahi hadművelet során egyetlen civilt sem vesztette életét, mert a hadsereg kivonja őket a harci övezetekből.

Továbbá, köszönetet mondott mindazoknak, akik szembehelyezkedtek a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság vádjaival, és megjegyezte – „az ICC megpróbálja megkötni az önvédelem érdekében felemelt kezünket. Az Egyesült Államok lesz a következő, amelynek megtiltják az önvédelem lehetőségét. Ez a tét. A zsidó állam kezét nem köthetik meg, Izrael mindig meg fogja védeni magát.”

Iráni fenyegetés

Netanjahu beszédében többször visszakanyarodva, központi szerepet kapott az iráni kérdés, a Teherán és szövetségesei által világszerte végrehajtott támadások, mondván – „Hamenei elismerte, hogy Izrael csak egy eszköz, és Irán az Egyesült Államokat tartja a legnagyobb ellenségének,” majd megismételte korábbi kijelentéseit, miszerint „Izrael küzd, hogy megakadályozza Irán nukleáris fegyverhez jutását – nemcsak magunkat védjük, hanem titeket is. A harcunk a ti harcotok. A győzelmünk a ti győzelmetek,” – tette hozzá a közönség vastapsa közepette.

Emellett, megemlítette a libanoni Hezbollah terrorszervezetet, amely október 8. óta folyamatosan támadja Izraelt, arra kényszerítve az északi területek lakóit, hogy hónapok óta menedék-szállodákban éljenek.

„80 ezer lakosunkat evakuálták, és saját országukban váltak menekültekké. Elszántak vagyunk, hogy visszavigyük őket otthonaikba. Diplomáciai úton próbáljuk ezt elérni, de Izrael meg fog tenni mindent, amit szükséges, hogy visszaállítsa a biztonságot a határon, és biztonságban hazavigye lakóit,” – mondta, majd megemlítette a múlt héten Tel Avivban történt húti dróntámadást – „néhány méterre történt az Egyesült Államok tel-avivi nagykövetségétől. Szombaton azonnali válaszlépést rendeltem el. Minden ellenségünknek tudnia kell, hogy aki megtámadja Izraelt, nagyon súlyos árat fog fizetni.”

Végezetül ismét köszönetet mondott az amerikai segítségnek, de ismét bírálta a fegyverszállítmányok korlátozását, arra sürgetve a washingtoni vezetést, hogy biztosítsa Izraelnek a megfelelő fegyvereket, hogy befejezhesse az elkezdett munkát, majd rátért a gázai övezetben folyó harcok utáni fejezetre.

A Hamász legyőzését követő napon egy új Gáza fog kialakulni, demilitarizált és nem szélsőséges. Biztosítanunk kell a katonai cselekvési szabadságot annak érdekében, hogy Gáza ne jelentsen újabb fenyegetést Izrael számára. Olyan polgári kormányra van szükség, amely nem akarja elpusztítani Izraelt. Ez nem nagy kérés. A harcok után tovább kell folytatnunk a gázai biztonság ellenőrzését,” – közölte majd mindezt összekapcsolta az Egyesült Államok által kezdeményezett közel-keleti koalíció víziójával.

Teljes cikk

[popup][/popup]