Szlovákia légvédelmi rendszereket vásárol Izraeltől

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Szlovákia kormánya jóváhagyta hat izraeli mobil légvédelmi rendszer és – Csehországgal közösen – több mint 1300 nehéz terepjáró megvásárlását.

Képünk illusztráció

Szlovákia kormánya jóváhagyta a hat mobil légvédelmi rendszer megvásárlásának tervét Izraeltől 554,3 millió euróért (616,88 millió dollár), mivel a NATO-tagállam megerősíti légterének védelmét – közölte szerdán honlapján a kormány.

A kormány emellett jóváhagyta több mint 1300 nehéz terepjáró beszerzését is egy Csehországgal közös projekt keretében, várhatóan 708,3 millió euróért, amelyek az elöregedő teherautókat fogják felváltani.

Szlovákia, amelynek szomszédja, Ukrajna 2022 óta harcol az orosz invázió ellen, igyekszik megerősíteni a légvédelmi képességeket. Ez része a NATO erőfeszítéseinek, hogy megerősítse a katonai szövetség keleti szárnyát. Robert Kalinak védelmi miniszter azt mondta, hogy a védelmi képességeknek, különösen a légvédelemnek kell prioritást élveznie. A múlt hónapban az ország megkapta a 14 új F-16-os vadászrepülőgépből az első kettőt.

A kormány nem nevezte meg a védelmi rendszert, amelyet Izraeltől vásárolnak a kormányközi üzlet keretében. Szlovákia a közepes hatótávolságú 2K12 KUB rendszert üzemelteti, amely életciklusa végére ért – áll a védelmi minisztérium szerdán kiadott dokumentumában.

Jerusalem Post

[popup][/popup]