Szíjjártó: Meg kell szüntetni az Izraellel szembeni elfogultságot

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Szíjjártó Péter külügyminiszter interjút adott a Hit Gyülekezete fenntartásában működő Hit Rádiónak. Az interjúban a magyar-izraeli kapcsolatok és a Trump féle béketerv is szóba került.

Szijjártó Péter: A Közép-európai országok tisztességesen állnak Izraelhez

A Hit Rádió Gyújtópont című műsorában Szijjártó Péter, külügyminisztert kérdeztük arról a vallási szövetségeőp, amelyet országünk többek közöt Amerikával kötött a keresztényüldözés visszaszorításáért. Műsorvezető: Kiràly Tamás Hit Rádió: https://www.hitradio.hu Facebook: https://www.facebook.com/hitradio.hu/ Instagram: https://www.instagram.com/hitradiobp/ Twitter: https://www.twitter.com/hitradiohu

 

A magyar külügyminiszter három szempontot vetett fel.

  • Izraellel szemben meg kell szüntetni a tisztességtelen, egyoldalú, sokszor kirekesztő megközelítést a nemzetközi szervezetekben. Sajnos az Európai Unió bizonyos döntéseiben az Izrael-ellenesség nagyon hangsúlyosan jelen van.
  • A kétállami megoldáshoz közvetlen tárgyalások útján kell eljutni, így kell elérni a hosszú távon fenntartható békét.
  • Folytatni kell a terrorizmus elleni küzdelmet.

„Ezt a három szempontunkat a közel-keleti béketerv abszolút kielégíti… tehát mi abban vagyunk érdekeltek, hogy ezt a béketervet az Egyesült Államoknak, illetve a közel-keleti államoknak sikerüljön megvalósítani.”

A rádió munkatársa ezután azt kérdezte, mi az oka annak, hogy 2010 után hangsúlyos Izrael-barát fordulat állt be a – korábban igen óvatos – magyar külpolitikában.

Szíjjártó válaszát azzal kezdte, hogy a magyar politika a kölcsönös tiszteletet tekinti alapelvnek, és Izraellel kapcsolatban is ez a meghatározó. „Izrael megérdemli a tisztességes, fair megközelítést a nemzetközi szervezetekben, Izraelnek joga an a biztonsághoz. Az izraeli embereknek joguk van a biztonságos, nyugodt élethez” – hangoztatta Szíjjártó.

Ezután bírálta a nagy nemzetközi szervezeteket, amelyek a Közel-Kelettel kapcsolatban, jó szándékúan ugyan, de összekeverik a gazdasági-kereskedelmi és a politikai kérdéseket, több kárt okozva ezzel, mint hasznot. Példaként az izraeli „telepes termékek” EU-s megbélyegzését hozta fel, aminek, vélte, az lesz az eredménye, hogy „palesztin emberek által betöltött munkahelyek elvesztéséhez vezet és pontosan tudjuk, hogy a munkahelyek elvesztése, a remény, a perspektíva elvesztése mindig az extremista ideológiákat és az azon alapuló cselekvéseket táplálja”.

A riporter ezután a Jared Kushnerrel lezajlott találkozó részleteiről érdeklődött. Szíjjártó úgy fogalmazott, hogy a Közel-Kelet ügyében az ENSZ határozatai, a Biztonsági Tanács döntései, az Európai Unió által hozott álláspontok „egyértelműen működésképtelennek bizonyultak”. „Szükség van új lendületre. Ez a terv meg tudja adni ezt az új lendületet. Azt reméljük, hogy az érintett felek ennek alapján meg tudnak állapodni egymással.”

Végül körvonalazta, hogy Közép-Európai országai milyen segítséget tudnak nyújtani:
„Az Európai Unióban, a nemzetközi szervezetekben számos ország negatív álláspontot képvisel Izraellel szemben. Viszont vannak olyanok is, számosan, akik a kölcsönös tisztelet és a józan ész alapján fogalmazzák meg az álláspontjukat. Értem itt a közép-európai országokat. Egyes dél-kelet európaiakat, Görögországot, Ciprust. Ezeknek az országoknak az összefogása, közös platformra állása ebben a kérdésben kifejezetten hasznos lehetne. Segíteni tudná a béketerv sikerre vitelét. Ebben felajánlottam a segítségemet, amit Jared Kushner el is fogadott.”

A teljes interjú itt hallgatható meg.

Címkék:Izrael, Szíjjártó Péter, Trump béketerv

[popup][/popup]