Szíjjártó Izraelben – izraeli földgázt venne orosz helyett

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Magyarország az Izraelben nemrég feltárt földgázt az Oroszországból importált energiahordozó lehetséges alternatívájának tekinti, hogy lazítson az egyoldalú függőségen. Ezt Szijjártó Péter, külügyi és külgazdasági államtitkár Tel-Avivban nyilatkozta a The Jerusalem Postnak adott exkluzív interjúban, kétnapos látogatásának végeztével.

S

Fotó: Neubauer Rudolf

„Magyarország nagyban függ az orosz gáztól, amellyel a háztartások 80%-át fűtik, és az importgáz 90%-a Oroszországból érkezik. Az ilyen mértékű függőség az ország kiszolgáltatottságát jelenti.”

Yair Lapid pénzügyminiszterrel folytatott tárgyalásain Szijjártó 7 milliárd m3-nyi kapacitást ajánlott fel a magyar állam tulajdonában lévő hazai tározókban. „Országunk az izraeli gáz közép-európai elosztó központja lehetne. Reméljük, mielőbb megismerhetjük export stratégiájukat” – nyilatkozta a magyar politikus. Hozzátette, hogy az együttműködés egyéb lehetséges területeinek a vízgazdálkodást, a mezőgazdaságot és az innovációt tartja.

Látogatása során Szijjártó a Teva gyógyszergyár vezetőivel is találkozott, köztük Jeremy Levin korábbi ügyvezető igazgatóval, akinek átadta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, az egyik legmagasabb magyar kitüntetést. A Teva az egyik vezető magyarországi beruházó, és a legnagyobb gyógyszergyártó cég az országban. A Teva nemrég – az izraeli közvélemény felháborodására – bejelentette, hogy az alkalmazotti létszám globális leépítésére készül, ám ez az intézkedés a magyarországi munkaerőt alig érintette. A cég egyike annak a 35 vállalatnak, amelyekkel a magyar kormány „stratégiai partnerségre” lépett, ennek keretében a gyógyszerekre vonatkozó adó 90%-át elengedték.

Szijjártó büszkén említette, hogy kormánya számos kérdésben az EU-tól független álláspontot képvisel. Miközben egy sor országban a nukleáris energia visszaszorítására készülnek, addig Magyarország azon van, hogy annak az áramtermelésből való 43%-os részesedését 60-70%-ra növelje.

A magyar politikus azt is hangsúlyozta, hogy országa nem azonosul azzal az EU-politikával, amely csak az 1967 előtti határokon belüli területek fölött ismeri el Izrael szuverenitását.

A Jpost.com nyomán Bassa László.

[popup][/popup]