„Szemétnek, patkánynak, disznónak neveznek bennünket”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

 A dél-afrikai zsidók tiltakoznak az egyre növekvő antiszemitizmus ellen.

Utcakép Johannesburgban
(Fotó: SAJBD)

A zsidó közösség vezetője szerint az Izrael elleni indulatok „gyűlölködő antiszemita gyalázkodásba” csaptak át. “Azt üzenik nekünk, most rajtunk a sor, és ahhoz képest a holokauszt pikniknek tűnik majd.”

A South African Jewish Board of Deputies (SAJBD) vezetője a múlt hét elején tiltakozását fejezte ki a közösségi médiában és személyes találkozások alkalmával megnyilvánuló antiszemita és fenyegető üzenetekkel kapcsolatban.

Shaun Zagnoev elnök szerint az antiszemitizmussal már korábban is szembesültek, a mostani éles Izrael-ellenes megnyilvánulások viszont a zsidóság elleni eddigi legelvadultabb támadásokba torkolltak.

Shaun Zagnoev

„Az Izrael elleni posztok népünket gyalázkodó jelzőkkel illetik, amelyek közül a patkányok, korcsok, kövér heftik még nem is a legdurvábbak. Azt üzenik, hogy eljött az időnk és a holokauszt piknik lesz ahhoz képet, amit velünk tesznek“ – nyilatkozta az elnök. A twitteren egy felhasználó azt üzente, hogy SAJBD vezetőit ideje megtizedelni, mert a gazdaság a cionisták kezében van. A johannesburgi repülőtéren nyíltan szidalmazták a Tel Avivból érkező gép utasait.

Dylan Rendel

“You people are wicked. Jews are wicked people, very wicked people.” Just landed on the El Al Flight From Tel Aviv this morning at OR Tambo International and this is what we get upon walking into the…

A városban a Hamilton Street egyik házának falára horogkereszttel díszített német zászlót festettek.

„Az ehhez hasonló incidensek nem csak a zsidó közösséget, hanem államunk demokratikus berendezkedését is fenyegetik. A rasszizmusnak nincsen helye ebben az országban” – mondta Zagnoev.

Shashi Naidoo, egy ismert modell halálos fenyegetéseket kapott a facebookon és mobilon is, mert kiállt a Hamász elleni izraeli fellépés mellett. Az Izrael ellenes bojkottot hirdetők arra kényszerítették, hogy Izrael-ellenes jelképekkel a háttérben, videó interjúban vonja vissza nyilatkozatát. A modell ígéretet tett, hogy “igyekszik átnevelni magát” és hamarosan “tényfeltáró körútra indul Palesztinába”.

WATCH: Shashi Naidoo apologises, announces trip to Palestine

Local celebrity and model Shashi Naidoo will be going on a fact-finding tour of the Palestinian territories, following public backlash about comments she made on social media. Watch. Subscribe to News24: https://www.youtube.com/user/News24Video

Zagnoev szerint így járhat bárki, aki rokonszenvét fejezi ki a zsidó állammal kapcsolatban.

A múlt hónapban az Afrikai Nemzeti Kongresszus, Dél-Afrika kormányzó pártja elítélte Izrael akcióit az országot Gázától elválasztó kerítés mentén, és azokat a náci Németország zsidókkal szembeni kegyetlenkedéseihez hasonlította.

 

A Times of Israel cikke nyomán Bassa László

támogatás
Pop up banner1

Címkék:antiszemitizmus, Dél-Afrika

[popup][/popup]