“Szégyenletes”, Izrael-ellenes ENSZ-szavazás 

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Nagy Amerikai Zsidó Szervezetek Elnöki Konferenciája (Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations) megdöbbenésének adott hangot, amiért a múlt héten az ENSZ Közgyűlés többsége megszavazta az Izrael által elkövetett állítólagos emberi jogi visszaélések állandó, határozatlan idejű vizsgálatának finanszírozását. Erről a The Algemeiner számolt be.

ENSZ közgyűlés

„Megdöbbentőnek tartjuk az ENSZ Közgyűlés szavazását, ami egy határozatlan idejű vizsgálóbizottság támogatását helyezte kilátásba. Ez vizsgálat kizárólag a Falak őrzői hadműveletre összpontosít. Ebben a hadműveletben adott válaszlépéseket Izrael a Hamasz terrorista rezsim által tavaly májusban kezdeményezett konfliktusra” – jelentette ki hétfőn Dianne Lob, a konferencia elnöke, William Daroff vezérigazgató és Malcolm Hoenlein alelnök, majd úgy folytatták: “Határozottan ellenezzük ezt az egyoldalú és bohózatba illő vizsgálatot. Ez ismét bizonyítja az ENSZ-szervezet egyértelmű Izrael-ellenes elfogultságát. Izrael az egyetlen olyan tagállam az ENSZ történetében, amelyet azért emelnek ki, mert a polgári lakossága biztonságának érdekében védekező katonai lépéseket tett.”

„Az ENSZ története során eddig soha egyetlen vizsgálatnak nem állt rendelkezésre korlátlan pénzügyi forrás kifejezett felhatalmazás nélkül” – tette hozzá az ernyőszervezet közleménye.

Májusban a hadművelet során Izrael azzal érvelt, hogy biztonsági erői „a legmagasabb etikai normák mellett, a nemzetközi joggal összhangban cselekedtek, amikor megvédték állampolgárjaikat a Hamász válogatás nélküli rakétatüzétől.”

Az ENSZ költségvetés jóváhagyásával foglalkozó bizottságának csütörtöki ülésén 125 ország utasította el azt a módosító indítványát, amit az izraeli képviselő nyújtott be. Ez a módosító indítvány állandó vizsgálóbizottság finanszírozásának megszüntetésére kérte, mivel az eredeti határozatot “diszkriminatívnak és elfogultnak” tartja. Nyolc ország a módosító indítványt elfogadta, és így járt el az Egyesült Államok és Magyarország is. További 34 ország tartózkodott.

“Ilyen testületet a Hamász tetteinek kivizsgálására nem hoztak létre. Annak ellenére sem, hogy számos rakétatámadást intézett izraeli civilek és az állam infrastruktúrája ellen” – mondta az izraeli képviselő, aki a módosító indítványt tette majd úgy folytatta, hogy “ez a legutóbbi bizottság döntés határozatlan időre szól, széleskörű költségvetési kerettel és teljesen felesleges méretű humánerőforrással.”

A Jerusalem Center for Public Affairs (JCPA), egy jobboldali kutatóintézet kutatása szerint az új bizottság 24 állandó alkalmazottat fog erre a vizsgálatra felvenni. Ehhez képest az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának egész Ázsiára kiterjedő egysége 20 állandó alkalmazott foglalkoztat. Az Izraellel foglalkozó bizottság éves költségvetése az első három évben majdnem ötszöröse lesz az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa által létrehozott más vizsgálati mechanizmusok átlagos költségének. Továbbá „2022-től kezdve minden évben 790 nap utazást finanszíroznak a szakértők és a személyzet számára, mindezt határozatlan időre” – írja a JCPA, majd a kiadott jelentést úgy folytatja, hogy “Emberi Jogi Tanács 15 éves történetében a valaha kezdeményezett 33 vizsgálat közül csak egy került többe, mint a most jóváhagyott vizsgálat”.

A csütörtöki ENSZ ülésen felszólaló Patrick F. Kennedy, az Egyesült Államok képviselője szintén úgy érvelt, hogy „e vizsgálóbizottság példátlan ideig tartó mandátuma […] állandósítja azt a gyakorlatot, hogy az ENSZ-ben igazságtalanul elkülönítik Izraelt”.

“Az Egyesült Államok továbbra is ellenezni fogja ezt a vizsgálóbizottságot. Emellett Genfben megkeresi a mandátum felülvizsgálatának lehetőséget” – közölte Kennedy. Az Egyesült Államok képviselője felhívta a figyelmet arra, hogy “Izrael továbbra is számíthat arra, hogy az Egyesült Államok mindent megtesz azért, hogy megvédje a diszkriminatív és kiegyensúlyozatlan kritikáktól, akár az Emberi Jogi Tanácsban, akár az ENSZ-ben.”

David Roet, az izraeli külügyminisztérium észak-amerikai ügyekért felelős főigazgatója megköszönte az Egyesült Államoknak, hogy “kiállt a diszkrimináció, az elfogultság és Izrael elkülönítése ellen az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában és más nemzetközi fórumokon.”

Algemeiner – Bassa László

Címkék:ENSZ, ENSZ vizsgálóbizottság, Izrael

[popup][/popup]