Szakértő: Izraelben több tízezer ember is elkaphatja a koronavírust

Írta: Szombat - Rovat: Politika

De 80-90 százalékuk megússza súlyos tünetek nélkül.

Itamar Grotto

Az előrejelzés nem mástól származik, mint Itamar Grotto professzortól, az izraeli közegészségügyi hatóság igazgatójától.

Grotto szerint a megbetegedések száma hamarosan exponenciális növekedésnek indul. Eddig az országban 39 megbetegedést diagnosztizáltak, és 70 ezer ember van 14 napos karanténban – többségben olyanok, akik valamelyik erősen fertőzött országból tértek haza.

Itamar Grotto, az Egészségügyi Minisztérium Közegészségügyi Hatóságának vezetője a 12-es tévécsatornának nyilatkozott úgy, hogy sok ezerre, talán több tízezerre, tette a vírusfertőzöttek várható számát. Grotto szerint ez a járvány természetes lefolyása és ezt nem fogják tudni lényegesen megváltoztatni. Jó hír viszont, hogy az érintettek 80 százaléka várhatólag súlyos tünetek nélkül megússza. Nekik nem lesz szükségük különleges kezelésre, elég lesz, ha türelmesen kivárják a kéthetes karantént.

Hatból egy fertőzött azonban súlyosabb tünetekkel számolhat. A COVID-19 vírus tünetei láz, fáradtság, száraz köhögés. Ehhez társulhatnak még orrdugulás, torokfájás, hasmenés. Ezek a tünetek fokozatosan fejlődnek ki és súlyosabb esetben légzési nehézségekbe torkollhatnak. Veszélyeztetett az idősebb korosztály, valamint az egyéb egészségi problémákkal – pl. magas vérnyomás, diabétesz, szívproblémák – küszködők.

Grotto bírálta az egyik izraeli kórház gyakorlatát, amely a koronavírusos betegek teljes elkülönítésére rendezkedett be. Grotto szerint ilyen drákói lépésekre nincs szükség, mivel nem levegőben terjedő betegségről van szó.

Israel Hayom

Címkék:exponenciális terjedés, koronavírus

[popup][/popup]