Súlyos tüzérségi és harckocsi-tűzzel kezdődik a libanoni szárazföldi hadművelet

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Több mint 11 hónap Hezbollah rakétatűz után az IDF támadásba lendül: Az USA bejelentette, hogy Izrael “korlátozott szárazföldi tevékenységet folytat a határ mentén”.

Fotó: IDF Spokesperson’s Unit

Majdnem egy évvel azután, hogy a Hezbollah megkezdte a határ menti  izraeli települések szüntelen rakétázását, az IDF átlépte az északi határt; az amerikai külügyminisztérium szerint Izrael “jelenleg korlátozott műveleteket folytat a határ mentén”.

A szaúdi Al-Hadath hálózaton elhangzott jelentés szerint “izraeli előkészületek folynak szárazföldi erők és kommandósok bevonulására, hogy felkutassák a Hezbollah célpontjait és felrobbantsák azokat”. Egy másik szaúdi hálózat, az Al-Arabiya arról számolt be, hogy tankok hatoltak be a dél-libanoni Rmaichba, de később törölte ezt a jelentést.

Az IDF arab nyelvű szóvivője, Avichay Adraee alezredes hétfőn késő este felszólította a bejrúti Dahieh negyed lakóit, hogy evakuálják a három déli bejrúti városrész, Al-Lilki, Harat Harikh és Borj El Brajneh szomszédságában lévő épületeket. Az üzenet szerint “Önök a Hezbollah közelében vannak, és az IDF egységei határozottan fellépnek ellenük. Az Önök és családjaik biztonsága érdekében azonnal ki kell üríteniük ezeket az épületeket, és legalább 500 méterre kell maradniuk tőlük”.

Kiryat Shmona és más környékbeli izraeli települések lakosait felszólították, hogy maradjanak védett terület közelében.

Libanoni jelentések szerint a libanoni hadsereg visszavonult állásaiból a határ mentén: videók jelentek meg arról, hogy a csapatokat a határállásokból néhány szomszédos faluba vonják vissza.

Ynetnews

[popup][/popup]