Rekord: 15 (tizenöt) milliárd dollárért vásároltak meg egy izraeli start up céget

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az amerikai Intel óriáscég a napokban jelentette be, hogy 15,3 milliárd USD-ért felvásárolja a Jeruzsálemben működő, járművezetők segítségére szolgáló komputeres szoftverek fejlesztésével foglalkozó céget, a Moblieye-t. A chipgyártó cég így szeretné pozícióit erősíteni a vezető nélküli autók gyorsan növekvő piacán.

A BMW, az Intel és a Mobileye együtt dolgoznak a vezető nélküli járművek fejlesztésén

A Mobileye olyan érzékelőket és mesterséges intelligenciát fejleszt, ami a jármű helyzetét határozza meg a környezetében lévő más járművekhez és gyalogosokhoz képest.

A végső cél önjáró járművek gyártási technológiájának kikísérletezése.

Az izraeliek úgy értékelték a hírt, mint az ország műszaki fejlettségének újabb bizonytékát. Netanjahu miniszterelnök twitteren küldött üzenetében még rigmust is faragott: “Congratulations to Mobileye! Israeli genius, Israeli pride” – az izraeli géniuszt az ország büszkeségének nevezve. Ofir Akunis tudományért és műszaki fejlesztésért felelős miniszter kijelentette: „Izrael szuperhatalom a tudás, csúcstechnológia és innováció területén”, ezt jelzi a vezető világcégek Izrael iránti érdeklődése.

Az izraeli high-tech eddigi magasan legnagyobb üzlete a jeruzsálemi Héber Egyetemen húsz éve kezdődött kutatáshoz fűződik. (A korábbi akvizíciók 5 milliárd dollár körüli értékűek voltak.) A Mobileye alapítói, Ziv Aviram és Amnon Shashua azt nyilatkozták, hogy továbbra is ők fogják irányítani a vállalat napi tevékenységét, mondván „az Intel nem szándékozik saját embereit a vezetőségbe ültetni”, maguk pedig inkább az amerikaiak gazdag tapasztalatait, üzleti kultúráját és erőforrásait kívánják hasznosítani. „Érdekes utazás vár ránk. Mindig is arra törekedtünk, hogy megváltoztassuk a világot. Most erre megvan minden lehetőségünk.”

Brian Krzanich, az Intel ügyvezető igazgatója a következőképpen magyarázta a cég vezető nélküli járművek iránt mutatott érdeklődését. „Az Intel a sokféle ipari technológia és tevékenység motorja kíván lenni. Óriási adatbázisok építésére, hatalmas mennyiségű adathalmaz elemzésére és felhasználására kell megoldást találnunk.”

A Mobileye céget a járműforgalmi balesetek és sérülések csökkentése céljából alapították 1999-ben. A Goldman Sachs-tól 2007-ben 130 millió dolláros tőkeinjekciót kapott, és 2014-ben került fel a New York-i értéktőzsdére. Az üzletkötést követően részvényvásárlási tendert írnak ki: egy részvény ára 63,54 USD lesz, a kibocsájtás 15,3 mrd USD összértéknek felel meg. Az akvizíció előtt ezen a tőzsdén a Mobileye értéke 10,5 milliárd USD körül volt. A bejelentés hatására a részvény értéke 47-ről részvény 61 dollárra ugrott, ami 30%-os emelkedést jelent. Az Intel becslése szerint ezen a téren a járműrendszerek, szolgáltatások és piaci lehetőségek értéke 2030-ra eléri a 70 milliárd dollárt.

A fúzió elősegíti az élenjáró technológiák kombinációját, az összekapcsolhatóság növelését, adatközpont létrehozását, nagyteljesítményű számítógépek működtetését, helymeghatározást és térképezést, a mesterséges intelligencia fejlesztését. Az Intel a Mobileye szoftverjeit autógyártó cégek felé továbbítja.

A közös vállalat székhelye Izraelben lesz. A Mobileye jelenlegi 600 dolgozója megtarthatja állását. Az izraeli vállalat becslései szerint termékeiket 2016 végéig közel 16 millió járműbe építették be világszerte.

Krzanich szerint „az üzlet nagy előrelépést jelent részvényesek, az autóipar és a fogyasztók számára egyaránt – az önjáró autók fejlesztése terén.” A Mobileye, Intel és a BMW a múlt év júliusában kötött szerződést, aminek nyomán 2017 második felére 40 vezető nélküli BMW fut majd az utakon tesztelés céljából. A GM, Toyota és a Volkswagen is alapítottak cégeket önjáró autók fejlesztése céljából. Csak 2016-ban 1 milliárd dollárt fektettek be ilyen vállalkozásokba.

A Times of Israel cikke nyomán Bassa László.

Címkék:Vezető nélküli autó

[popup][/popup]