Rabbi Moshe Kotlarsky, a Chabad egyik meghatározó vezetőjének emlékezete

Írta: Lázár György - Rovat: Politika, Történelem

Budapesten csak a Chabad mozgalom oldalán jelent meg hír arról, hogy Moshe Kotlarsky, az egyik legbefolyásosabb amerikai Chabad rabbi, akinek elévülhetetlen érdemei vannak a magyarországi szervezet megteremtésében is, 75 éves korában rákbetegségben elhunyt.

Rabbi Moshe Kotlarsky (1949-2024)

Kotlarsky többször járt Budapesten, találkozott magyar politikusokkal, többek között Schmitt Pál államelnökkel és New-York-ban is voltak megbeszélései magyar diplomatákkal.  (A Szombat is írt arról hogy 2019-ben Magyarország washingtoni nagykövete, Dr. Szabó László magyar diplomaták társaságában látogatást tett a Chábád mozgalom főhadiszállásán és találkozott Rabbi Kotlarskyval.)

Kotlarsky rabbi Dr. Szabó László nagykövettel, mögötte Pásztor István new york-i főkonzullal 2019-ben

Haláláról a New York Times is hosszú cikkben emlékezett meg, talán azért is, mert Kotlarsky nagymértékben kiterjesztette a Chábád nemzetközi tevékenységét.  Ő vezette a “rebe hadseregét” a Chábád mintegy 6 ezer misszionáriusát (shluchim) akik több mint 100 országban, köztük Magyarországon is, létrehoztak központokat.

Rabbi Kotlarsky Glitzestein Sámuel, Köves Slomó és Shmuel Raskin budapesti Chabad kiküldöttekkel Schmitt Pál korábbi államelnöknél

A New York Times cikke is megemlíti hogy a Chábád Lubavicsi mozgalom nem tartozik a legnagyobb ultraortodox mozgalmak közé, például a magyar gyökerű, de megosztott, szatmári mozgalom sokkal nagyobb, de a Chábád nemzetközi hatása, hálózatuk révén, kétségtelenül  a legjelentősebb.

Egyébként a lubavicsiak követőinek számát világszerte 90 ezerre becsülik, döntő többségük az Egyesült Államokban él, ahol mintegy 7 millió a zsidó polgárok számát.

Kotlarsky 1949-ben született New Yorkban.  Édesapja a lengyel holokauszt túlélő Rabbi Cvi Josef Kotlarsky. Egykoron a híres lengyel Otwock Chábád jesivában tanított és kalandos úton, Sanghajon keresztül menekült el a már megszállt Lengyelországból. 

Szinte teljes életét utazással töltötte; a Chábád nemzetközi hálózatát építette. Évente egyszer a schluchimok konferenciára gyűlnek össze (Kinus) ahol Kotlarsky inspiráló beszédeket mondott. Halála veszteség a mozgalom számára és kétséges hogy fia, Mendy Kotlarsky rabbi, át tudja-e venni karizmatikus édesapja szerepét. 

A Chabad világszervezet de facto vezetői – Rabbi Abraham Shemtov (balra) és Rabbi Jehuda Krinsky

A Chabad világszervezet utódlási gondokkal küzd.  Jelenleg legbefolyásosabb vezetőik a 90 éves Jehuda Krinsy és a 87 éves Abraham Shemtov.  Eddig a fiatalabb Kotlarskyt tartották a szervezet természetes “trónörökösének”.

Rabbi Shemtov tartja a kapcsolatot a washingtoni kormányzattal, évtizedes baráti kapcsolatokaltápol Biden elnökkel. Fia, Levi Shemtov, próbálja átvenni szerepét, de helyzete nem egyszerű, már eddig is kihívókkal kellett megküzdenie.

Joe Biden még alelnökként, Shemtov rabbival (Fotó:AP/Cliff Owen)

A nemzedékváltás bonyolult dolog, még akkor is, ha az ultraortodox dinasztiának természetes örökösei vannak.  Például a szatmári rebe Moshe Teitelbaum halála után a hatalmas szervezet kettéoszlott mert  két fia, Áron és Zalman, nem tudott megegyezni a vezetésen.     

A Chabad esetében nincs kijelölt örökös. Az 1994-ben elhunyt Menachem Mendel Schneerson rabbinak nem voltak gyerekei és manapság a különböző Chabad címke alatt működö szervezetek gyakran civakodnak, pereskednek.  Talán legvitatottabb az a per, amelyet az amerikai Chabad Világszervezet indított Putyin Oroszországa ellen, a híres ott őrzőtt Chábád könyvtár miatt. Putyin még egy múzeumot is épített Moszkvában, ahová a könyvek egy részét bizalmasának, Berel Lazar orosz Chábád rabbinak adták át. De ez a megoldás az amerikai Chábádot nem elégitette ki, továbbra is perelnek.

Kotlarsky halála azért is veszteség, mert sajtóhírek szerint személye általánosan elfogadott volt a Chábádon belüli hatalmi csoportok számára.  A kérdés most az, hogy a következő évtizedekben egyben tudják-e tartani a nagyra nőtt világszervezetet és nemzetközi hálózatot.

[popup][/popup]