Oroszország: 16 év kényszermunka egy amerikai zsidó újságírónak

Írta: Lázár György - Rovat: Politika

Július 19-én röpítették világgá a hírügynökségek, hogy egy jekatyerinburgi bíróság gyorsított eljárással 16 év börtönre ítélte Evan Gerskovichot, a Wall Street Journal 32 éves, Oroszországban letartóztatott újságíróját.

Gershkovich a börtönben

Gershkovichot 2023 márciusában tartóztatták le egy riportútja során, és azzal vádolták, hogy tiltott fényképeket készített, valamint a CIA javára kémkedett. A tárgyalás zárt volt, az orosz hatóságok nem hozták nyilvánosságra a bizonyítékok részleteit.

Az ítélet világszerte hatalmas felháborodást váltott ki – különösen az USA-ban, ahol gyorshírben jelentették az ítéletet az amerikai TV-állomások. A Fehér Ház erős hangú nyilatkozatban ítélre el a bírósági eljárást, Biden elnök tiltakozott. Blinken amerikai külügyminiszter már korábban többször bírálta az eljárást, Gershkovich ártatlanságát hangsúlyozta.

Annalena Baerbock, német külügyminiszter politikailag motivált “boszorkányüldözésről” beszélt, az új angol miniszterelnök, Keir Starmer, “aljas eljárást” emlegetett. Az EU vezetői, Roberta Metsola, az Európai Parlament vezetője és Josep Borrell EU külügyi vezetője szintén éles hangon ítélték el a koncepciós eljárást.

Az USA-ban a demokraták és a republikánusok egyetértenek, mind a két párt elítélte az ítéletet. Tucker Carlson, a Magyarországon is ismert jobboldali publicista sürgette Evan mielőbbi szabadon bocsájtását.

Gershkovich zsidó származású és az amerikai zsidó szervezetek is tiltakoztak. A The Jewish Federations of North America ernyőszervezet kemény hangú nyilatkozatott adott ki.

Biden elnök is tiltakozott az ítélet ellen

Az újságíró szülei, Mikhail Gershkovich és Ella Milman a Szovjetunióbol kerültek az USA-ba 1979-ben. Két gyermekük született. lányuk már férjnél van, Evan fiuk pedig jelenleg egy orosz börtönben ül.

Néhány amerikai cikkírót az ítélet a sztálini időkre emlékeztette. Megjegyezték hogy a Lefortovo börtön, ahol Gershkovichot őrizték, éppen a sztálini időkben vált hírhedtté.

A Guardian azon spekulál, hogy a gyors és különösen kemény ítélet talán jó hír is lehet. A 16 éves börtön felverte az ártatlanul elítélt újságíró „árát” és így egy fogolycserével jó üzletet köthet Putyin az amerikaiakkal. A fogolycsere lehetősége már korábban is felmerült.

Evan most azt nyilatkozta hogy kezdi reményét veszíteni, ő nem bízik a gyors szabadulásban.

Trump is elítélte az orosz eljárást. Megjegyezte, hogy neki jó orosz “kapcsolatai vannak” és azonnal ki tudná hozni Gershkovichot a börtönből, ha megválasztanák. Mások arra mutatnak rá hogy Putyin rendszere gyakorlatilag túszokat szed, és sorozatos alaptalan ítéleteket hoz a rendszer kritikusai ellen.

Az elítélt Masha Gessen könyve magyarul is megjelent

Masha Gessent, a Magyarországon is ismert Amerikában élő Putyin-kritikust, távollétében éppen most ítélték nyolc év börtönben Moszkvában. Putyinék elfogatóparancsot adtak ki Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető özvegye ellen, akit “nemzetellenes szélsőséggel” vádolnak. Julija Navalnaja jelenleg egy meg nem nevezett országban él gyermekeivel, de ha belépne Oroszország területére, azonnal letartóztatnák. Jól tudja hogy az orosz titkosszolgálat és segítőinek keze messzire elér, ugyanúgy mint Sztálin idején.

Gershkovich ítéletét azzal is súlyosbították, hogy azt egy kényszermunkatáborban kell letöltenie. 16 évet Putyin újkori Gulagján kevesen élnek túl. Egyébként az orosz állami ügyész 18 év börtönt kért!

Putyin nagyon népszerűtlen az USA-ban, ahol elnökválasztási év van. Ha Biden enged az orosz zsarolásnak és Gershkovichot Amerikában elítélt kémekre cserélik, azzal szavazatokat veszíthet. Ha nem teszi, ellenfelei azzal vádolhatják, hogy nem tud eredményeket elérni. Bonyolítja a helyzetet az is, hogy amikor ez év februárjában Pavel Zarubin orosz újságíró azt kérdezte Putyintól, hogy melyik amerikai elnökjelölt lenne jobb Oroszország számára, Putyin azt válaszolta, hogy Biden, mivel ő kiszámítható, régi stílusú politikus.

A Gershkovich-kampány

Putyin, a politikai sakkjátékos, valószínűleg érzékeli, hogy a populista és kiszámíthatatlan Trumppal nehezebb dolga lehet. Ne feledjük azt sem, hogy a Trump adminisztráció indította el a Putyin belső köréhez tartozó orosz oligarchák elleni példátlan pénzügyi szankciókat. Az világméretű pánikot okozott Putyin dúsgazdag barátai ás támogatói között.

Az amerikai külügyminisztérium arra kéri az amerikaiakat, hogy ne utazzanak Oroszországba. Ott jogtalanul, mondvacsinált indokkal letartóztathatják őket a hatóságok. Egyre több amerikai ül orosz börtönökben, nemrég Marc Fogel, egy amerikai tanár 14 év börtönt kapott állítólagos marihuána használatért. Brittney Griner amerikai kosárlabdás kálváriájáról és szabadulásáról sokat cikkezett a sajtó.

 Az USA-ban egy új hagyomány született. A pészahi széder asztalokhoz amerikai családok ezrei állítanak egy üres széket, és remélik, hogy Gershkovich hamarosan kiszabadul az orosz börtönből és vendégük lehet.

Címkék:Evan Gershkovich

[popup][/popup]