Orosz-barát szeparatista zsidó parancsnok: A Győzelem Napját Kijevben fogjuk ünnepelni

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A szakadár kelet-ukrajnai terület korábbi „külügyminisztere” és jelenlegi kvázi kormányfője, Alekszandr Kofman még a háború első napjaiban adott interjút az izraeli Ynet hírportálnak. Ebben az ukrán kormányt provokációkkal vádolta és leszögezte: a fölbujtókkal úgy kell bánni, mint a náci kollaboránsokkal annak idején.

“A háborúnak akkor lesz vége, amikor megnyerjük” – jelentette ki a nyolc éve kikiáltott Donyecki Népköztársaság vezetője.

Kofman Kijevet vádolta a feszültség eszkalációjával; azt mondta, hogy a két ország közötti háború elkerülhetetlen volt.

„Múlt éjszaka az ukránok erősen bombáztak minket. Olyan fegyvereket vetettek be, amelyeket a Minszki Jegyzőkönyv szerint tiltólistán vannak. Terrorista csoportok szivárogtak területünkre, leszedtük őket, de vannak sebesültjeink.”

Kofman határozott orosz-barát elveket vall, szerinte Kijev provokációkkal igyekszik visszaszerezni magának a 2014-ben függetlenségüket kinyilvánító Donyecki és Luhanszki népköztársaságokat.

„Nem engedhetjük meg, hogy feleségeinket, gyermekeinket és édesanyáinkat élő pajzsként használják. A határon túlról érkező bombák főútvonalainkat veszélyeztetik. Ebben az esetben a civil áldozatok elkerülhetetlenek. Ezért is adtuk ki az utasítást a nők, gyermekek és 55 éven fölüli férfiak evakuálására.

Kofman makacsul állítja, hogy az összecsapás elkerülhetetlen volt. Azt jósolja, hogy a nácik fölötti győzelem napját, május 9-ét Kijevben fogják ünnepelni. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a háború után megbékélés következik. „Ukrajna Oroszország szövetségese lesz, miután azokat, akik az embertelen háborúra uszítottak, bíróság elé állítják… Amikor szovjet csapatok a 2. világháborúban bevonultak Odesszába, a náci kollaboránsok egy napot kaptak arra, hogy feladják magukat. Biztos vagyok benne, hogy most hasonló lesz a helyzet. Vannak videóink arról, hogy ukrán lakosok ukrán katonákat szidalmaznak a határhoz közel.

Kofman ugyancsak elmondta véleményét Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről. „Neki nem osztottak lapot; bábu azoknak a kezében, akik a konfliktus eszkalációját akarják Oroszországgal.”

Ynetnews – Bassa László

Címkék:Donyecki Népköztársaság, háború, Ukrajna

[popup][/popup]