Orosz állami tévékommentátor: „Az atomháború valószínűbb, mint hogy veszítsünk Ukrajnában”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az orosz médiában nyíltan beszélnek egy globális atomháború esélyéről. Margarita Szimonyan, a putyini rezsim vezető propagandistája, két napja azt mondta a nézőknek, hogy a nukleáris konfliktus valószínűsége nagyobb, mint az, hogy Oroszország elveszítse a háborút. Hozzátette: „Számomra szörnyűség, de ez van. Mi a mennybe megyünk, de ők (a Nyugat) csak elpatkolnak. Egyszer mindnyájan meghalunk” Mindez Putyin és Lavrov fenyegető szavait követően hangzott el.

 

Margarita Szimonyan, a Russia Today főszerkesztője kijelentette: annak, hogy Putyin megnyomja a piros gombot, nagyobb az esélye, mint hogy Oroszország elveszítse a háborút. „Vagy elveszítjük Ukrajnát, vagy kitör a harmadik világháború. Ismerve magunkat, ismerve vezetőnket, az utóbbi esélye nagyobb… A leghihetetlenebb végkifejlet egy atomcsapás lenne, ami nekem mégis mindennél valószínűbbnek tűnik”.

Szimonyan szavai Szergej Lavrov és Putyin kijelentéseit követően hangzottak el egy panelbeszélgetésen.

Lloyd Austin amerikai és Lizz Trust brit hadügyminiszter üres fenyegetőzésnek ítélték a nyilatkozatokat, de utóbbi szavai szerint a hadjárat elhúzódása hidegháborús helyzet beálltát hozhatja, hosszú távon erre kell berendezkedni.

Mindezek a Szarmat 2 rakéta előző heti sikeres tesztelését és Putyin diadaljelentését követően hangzottak el.

Elsőként Lavrov orosz külügyminiszter vetette föl a nukleáris konfliktus veszélyét az orosz tévében, amikor arról kérdezték, vajon a Kelet és Nyugat mostani szembenállása hasonlít-e a hidegháború csúcsán bekövetkezett kubai rakétaválságra.

A külügyminiszter azt válaszolta, hogy a mostani helyzet veszélyesebb az akkorinál, mert a fegyverek hatékonyabbak, az ellenőrzés lazább, és a két fél között nem áll fönn kommunikációs kapcsolat.

„A kubai rakétaválság idején kevés „írott szabály” létezett. A viselkedési szabályok mégis elég világosak voltak. Moszkva tudta, mit várhat Washingtontól, és Washington is, hogy mit várhat Moszkvától. Mára kevés szabály van érvényben” – így Lavrov.

Az atomháború esélyéről szólva kijelentette: „Jelentős a veszély. Nem áll szándékomban mesterségesen fölfújni, de valós, amit nem szabad alulértékelni.”

Putyin hivatkozott beszédében a következőket mondta: „Ellenfeleinknek tudniuk kell, hogy megvannak az eszközeink az ellencsapásra, ami villámgyors lesz. Nem hencegünk a fegyvereinkkel, de azokat bevetni is készek vagyunk. Számunkra fontos a hazaszeretet, az összefogás… A legnagyobb kihívásoknak is képesek vagyunk megfelelni. Ez mindig így volt, és most is így lesz.”

A szakértői panelbeszélgetést vezető Vlagyimir Szolovjov hallatlan kijelentést tett: „Egy Szarmata 2 rakéta képest elpusztítani az otromba (Ukrajnát fegyverrel támogató) Nagy-Britanniát. Dmitrij Rogozin, a Roszkozmosz űrügynökség vezetője szerint „minden a tervek szerint halad”. Az év végéig 46 ilyen rakétát építenek meg. Az első őszre csatasorba áll.”

Olga Szkobejeva a németországi 40 fős külügyminiszteri értekezleten elfogadott fegyverszállítási határozatot úgy jellemezte, hogy az felér egy hadüzenettel. A Nyugat küldte ezt a hadüzenetet… A harmadik világháború több lesz különleges hadműveletnél: azt Oroszország 40 állam ellen fogja viselni.

Dmitrij Kulikov média személyiség: Miért is lenne a mi életünk könnyebb, mint nagyszüleinké volt?   Miért mondanánk le történelmi küldetésünkről?

Daily Mail – Bassa László

Címkék:aomháború, orosz állami tévé, Oroszország, Ukrajna

[popup][/popup]