„Október 7-e óta a zsidók számára nincs nyugalom”

Írta: Polgár György - Rovat: antiszemitizmus, Politika

A Berlinben 2018-ban létrehozott Antiszemitizmussal Foglalkozó Kutatási és Információs Központok Szövetségének (RIAS) célja, hogy országos szinten biztosítsa az antiszemita incidensek egységes nyilvántartását, dokumentálását és feldolgozását. A szövetség rendszeresen ad közre jelentéseket és elemzéseket az országban történt zsidóellenes megnyilvánulásokról. Náluk jobban senki sem ismeri ezt a témakört.

Az antiszemita incidensek száma Németországban a 2022-es napi átlagos hét incidensről 2023-ban napi tizenháromra emelkedett. Október 7-e és az év vége között a RIAS napi átlagban harminckét ilyen eseményről szerzett tudomást. Éppen ezért érdemel különös figyelmet Benjamin Steinitz, a RIAS ügyvezetőjének minapi közleménye, amelyben aggodalmát fejezi ki a Hamász palesztin terrorszervezet által elkövetett tömegmészárlás közelgő évfordulója kapcsán.

„Október 7-e, valamint a Hamász és más terrorszervezetek brutális támadásai, amelyek során több száz embert gyilkoltak le, erőszakoltak meg és raboltak el, világszerte fordulópontot jelentettek a zsidók életében. Egy évvel október 7-e után a RIAS Németország-szerte még mindig a korábbinál lényegesen nagyobb arányban dokumentál antiszemita incidenseket. Az első antiszemita reakciók Németországban már az október 7-i mészárlásokkal egy időben megtörténtek” – olvasható a bevezetőben.

Antiszemita tüntetés Berlinben

A szöveg egy helyzetképpel folytatódik: „Az október 7-i fordulat óta a zsidók számára nincs nyugalom. Az antiszemita incidensek ugrásszerű megnövekedése jellemzi a zsidó közösségek mindennapjait és tovább gátolja a nyílt zsidó életet. Az antiszemita gyűlölet minden eddiginél láthatóbbá vált a munkahelyeken, a lakóhelyeken, az iskolákban és a közösségi médiafelületeken. Az antiszemitizmus elterjedtsége a társadalom egészében, beleértve az egyetemeket is, riasztó mértékű. Végül, de nem utolsósorban, a zsidó közösségek biztonságérzetét tömegesen megzavarták a szélsőséges erőszakos incidensek, különösen az iszlámista spektrumból. […]”

Steinitz komoly szemrehányást tesz a politikai szférának és a többségi társadalomnak. Megállapítja, hogy az izraeli mészárlásokról és azoknak a világ zsidó közösségeire kifejtett hatásáról egyre kevesebb szó esik. „Az érintettek különböző nézőpontjait és mindennapi tapasztalataikat a többségi társadalom nem ismeri el kellőképpen” – panaszkodik. „Ráadásul az együttérzés és a szolidaritás hangjai gyakran elnémulnak. Október 7-e mélyreható következményeit a társadalomnak csak egy része érzi. […] A zsidógyűlölő incidensek magas száma fel kell, hogy rázza a többségi társadalmat: az antiszemitizmust a társadalom minden területén következetesen ki kell rekeszteni és le kell küzdeni. Az évfordulón túl is többet kell beszélni a zsidóellenes megnyilvánulások számának növekedéséről és a zsidók által október 7-e óta tapasztalt antiszemita erőszak hatásairól. A szövetségi politikának is kötelessége konkrét szolidaritást vállalni a zsidókkal. Azonban még egy évvel október 7-e után sem fogadtak el egy pártközi parlamenti nyilatkozatot az antiszemitizmus elleni küzdelemről.”

„Végül, de nem utolsósorban szeretnék megemlékezni az október 7-i mészárlásokban meggyilkoltakról és megsebesítettekről. Gondolataim a családjaikkal és az egy éve még mindig fogva tartott túszokkal vannak. A RIAS Szövetség minden zsidóval és az antiszemitizmus által érintettekkel” – zárja a RIAS ügyvezetője az üzenetét.

[popup][/popup]