“Nyíltan azonosul a cionizmussal!”

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

A Dél-kaliforniai Állami Egyetem (University of Southern California – USC) három zsidó diákját kizárták a hallgatói önkormányzat vezetőségéből Izrael-párti nézeteik miatt.

A Frtontpagemag.com honlap oldalán Daniel Greenfield írt oknyomozó riportot az egyetemi történetről.

Az incidens mögött a Students for Justice in Palestine (SJP) helyi szervezete áll, sikeresen megtisztította a diák önkormányzatot a szóban forgó zsidóktól.

Az USC hallgatói önkormányzati választásokon Truman Fritz és Rose Ritch kapta a legtöbb szavazatot az elnökségért illetve az alelnökségért vívott küzdelemben, Isabel Washington pedig a szenátusi választáson. Hat hónappal később mindhármuknak le kellett mondani, mivel folyamatosan zaklatták őket. A történet rávilágít a campusokra jellemző megfélemlítésre és antiszemitizmusra.

A három megválasztott, majd kizárt vezető zsidó volt, továbbá az egyikük homoszexuális, a másik pedig afro-amerikai. Mind a hárman támogatták Izraelt. Az ellenük vívott kultúrharcban az iszlám hitű diákok jeleskedtek.

Az első áldozat, Isabel Washington, zsidó afro-amerikai diákszenátor volt, akit hamis vádakkal – „fekete-ellenes rasszizmus”, „fehér felsőbbrendűségi ideológia hirdetése”, „iszlamofóbia és palesztin-ellenes nyilatkozatok” – illettek.

Az egyetemen Shaden Awad, az American Muslims for Palestine nevű szervezet híve, Washingtont a Hillel zsidó diákszervezeten belül folytatott tevékenységéért – a színes bőrű zsidó frakció társelnökségért – támadta. Azt írta, hogy „ha a campuson minden zsidó egyben cionista is, az sem ad fölmentést, kezedhez vér tapad.” Washington válasza: „nem azért csatlakoztam, mert cionisták, hanem mert zsidók.”

A Washington kizárást követelő petíciót több mint 1200-an írták alá.

„Egy nő, aki a rasszizmust, a kirekesztést és a cionizmust hirdeti, nem részesülhet abban a luxusban, hogy a USC diákja legyen”

– állt a felhívásban.

A petícióban Nathaniel Manor neve is szerepel, aki Washington helyét örökölte volna a szenátusban. Ellene az volt a vád, hogy „nyíltan azonosul a cionizmussal” és hogy a palesztinokat tartja felelősnek saját sorsukért, tehát a petíció szerint „hontalanságukért és genocídiumukért maguk a felelősek.”

Az aláírók között jócskán akadnak a zsidó diákok zaklatásáról elhíresült Students for Justice in Palestine tagjai. A szervezet USC frakciója posztolta: „Isabel Washingtont azonnal hívják vissza a szenátusból, Nathaniel Manor pedig ne léphessen a helyébe. Manort vonják felelősségre iszlámellenességéért és arab/palesztin ellenes retorikájáért.”

Muhammad Yusuf Tarr, a USC SJP korábbi elnöke és az antiszemita Muslim Student Association egyik vezetője üdvözölte az ismert palesztin terrorista Marwan Barghouti felhívását az Izraelben elítélt terroristák szabadon bocsátására. Amikor David Horowitz az USC-n előadást tartott az iszlám antiszemitizmusról, Muhammad elsőként tiltakozott, és a téma azóta is tabu. A zsidó diákvezetőket eltávolítják, a rasszista gyűlöletet hirdető SJP viszont szabadon tevékenykedhet, zaklathat, és fizikailag bántalmazhat zsidó diákokat.

Az egyik diák így emlékezik: „Testi sértés áldozata voltam egy liftben 2013-ban. Barátomat az SJP ’cionista bibsinek’ nevezte, ezt a mai napon én is megkaptam a campuson. Egy Izraelt népszerűsítő eseményen 2014-ben két női diáktársammal együtt fizikailag bántalmaztak.”

Rawan Eid, a USC SJP egykori elnöke támogatását fejezte ki a Hezbollah és más terrorista szervezetek iránt. Az USC campuson az SJP tagság feljogosít arra, hogy zsidó diákok fejét követeljék. Isabel Washington eltávolítása mellett a petíció Truman Fritz és Rose Ritch azonnali lemondását követelte a hallgatói önkormányzat elnöki illetve alelnöki tisztségéről.

A válság akkor robbant ki, amikor Rose végül beadta lemondását. Levelet írt, amiben az áll, hogy „heteken keresztül nyomásnak és zaklatásnak volt kitéve”.

Frontpagemag.com – Bassa László

*

Stephen D. Smith, a fenti események helyszínével azonos egyetemen működő USC Shoah Alapítvány igazgatója és az UNESCO népirtásokról való oktatás vezetője a Forward magazin hasábjain közzétett cikkében tiltakozott a történtek ellen, felhívva a figyelmet a cionizmus valós jelentésére, és a “cionofóbia”, az egyetemi campusokon terjedő “patologikus jelenség” veszélyeire.

Címkék:American Muslims for Palestine, anticionizmus, Students for Justice in Palestine, University of Southern California

[popup][/popup]