New York-i kórházak az összeroppanás szélén

Írta: Szombat - Rovat: Politika

New York, az Egyesült Államokban tomboló járvány epicentruma minden nap nehezebb kihívásokkal néz szembe.

Brooklyn: Holttestet visznek a halottasházba (Fotó: David Dee Delgado for The New York Times)

Pénteken minden eddiginél magasabb volt a betegségben meghaltak száma. Az elmúlt 24 órában 562 halottat jelentettek New York államban, amivel az összes elhunyt száma közel 3000-re emelkedett. Azaz három nap alatt megduplázódott. Ugyanezen idő alatt 1427 új beteg zúdult a kórházakra, ami újabb rekord.

A diagnosztizált betegek száma 103 ezer fölött van New York államban.

New York város kórházaiban egyre kétségbe ejtőbb a helyzet: már a halottas zsákokból sincs elég. A kórházak orvosa hamarosan hasonló döntésekre kényszerülhetnek, mint amelyeket Olaszországból ismerünk: el kell dönteniük, melyik pácienst teszik lélegeztető gépre – vagy alkalmaznak más, életmentő eljárásokat – és melyiket nem.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója nem akart direktívákat kiadni, mivel ragaszkodott ahhoz, hogy minden betegnek teljes ellátás jár. Utalt arra, hogy egyes kórházakban azzal kísérleteznek, hogy két beteget tesznek egy lélegeztetőgépre.

Cuomo felhívást tett közzé, amelyben más amerikai államoktól kér  segítséget – ígéretet téve, hogy amint New York államban csillapodik a járvány, ők fognak életmentő berendezéseket küldeni oda, ahol arra szükség lesz. Mivel azonban ezek aligha fognak néhány napon belül beérkezni, Cuomo döntött arról, hogy a járványtól kevésbé sújtott megyékből irányítsák át az életmentő berendezéseket a hiánnyal küszködő New York városba és környékére. Az érintett megyék képviselői aggodalmukat fejezték ki a döntés miatt.

De Blasio polgármester azt kérte a szövetségi hatóságoktól, hogy mozgósítsanak orvosi személyzetet, különben a város kórházai napokon belül kifogynak az erőforrásokból.

Ugyanakkor feszült a helyzet a rendőrségnél is. A 36.000 rendőrnek akkor kell fenntartania a rendkívül szigorú intézkedéseket, amikor közülük minden hatodik vagy fertőzött, vagy karanténban van.

New York Times

[popup][/popup]