Netanjahu nem enged Jeruzsálem ügyében – Abbasz sem

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Politika

Az izraeliek 80 százaléka nem bízik a tárgyalások sikerében.

Kézfogás a kamerák előtt

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kihagyná Jeruzsálem ügyét a John Kerry amerikai külügyminiszter bábáskodásával születő palesztin-izraeli keretmegállapodásból – írta pénteki számában a Háárec című izraeli lap.

Netanjahu Likud-párti minisztereknek és kormányzati tisztviselőknek azt mondta, hogy semmiféle utalást nem fogad el Jeruzsálemre a jelenleg formálódó, a palesztin-izraeli viszály legfontosabb kérdéseiben elvi megállapodást ígérő egyezményben – közölték a lappal név nélkül magas rangú források.

Egyikük szerint az izraeli kormányfő még a tárgyalások megszakadásának árán sem egyezik bele, hogy az egyezmény akár a lehető legáltalánosabb módon is palesztin fővárost említsen Jeruzsálem bármely részén. Egy másik, a titkos tárgyalások tartalmát ismerő forrás szerint ugyanakkor Netanjahu csak a jelentőségét akarta csökkenteni a jeruzsálemi hivatkozásoknak, de nem zárta ki teljesen a város megemlítését a dokumentumban.

Bármelyik változat is az igaz, az amerikaiaknak különösen nehéz a dolguk a terveik szerint Jeruzsálemet is magában foglaló átfogó egyezmény e részének megalkotásakor, mert valószínűleg ebben a kérdésben a legnagyobb a szakadék a felek álláspontja között.

Áthidaló megoldásként mindkét oldal számára elfogadható általános megfogalmazást szorgalmaznak, Jeruzsálem vidékét említve, amely a város keleti részében lévő Abu-Dísz elővárost is tartalmazza, ahol az izraeli vezetőség a belső területek megosztása nélkül is alkalmazkodhat elvileg egy új palesztin főváros kialakításához.

abudis-2

Abu Disz előváros – a falon innen

Mahmúd Abbász palesztin elnök azonban ebben a kérdésben elutasítja a diplomáciai mismásolást, hajthatatlannak tűnik, és követeli, hogy az egyezmény világosan és egyértelműen szögezze le: az új palesztin állam fővárosa Kelet-Jeruzsálemben lesz.

Igen messze van egymástól a felek véleménye az alapvető kérdésekben, nem csoda hát, hogy az izraeli közvélemény nem hisz a megegyezésben. A Maariv című lap pénteki számában közölt közvélemény-kutatás szerint Izrael lakóinak túlnyomó többsége, nyolcvan százaléka nem bízik abban, hogy békéhez vezethetnek a tárgyalások.

[popup][/popup]