Netanjahu Guterresnek: Nagyon jól tudja, hogy a Hezbollah pajzsként használja az ENSZ-katonákat

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A miniszterelnök szerint Guterres emberi pajzsot nyújt a Hezbollah terroristáinak. Bocsánatot kért az ENSZ-haderőnek okozott kárért, de pontosított: “Mindent megteszünk, hogy ezt megakadályozzuk.”

Fotómontás: Jpost.com

Netanjahu miniszterelnök ma (vasárnap) videofelvételen rögzített nyilatkozatot tett közzé, amelyben Guterres ENSZ-főtitkárhoz fordulva vehemensen kérte az UNIFIL békefenntartó katonák evakuálását Libanonból, tekintettel arra, hogy az elmúlt napokban több ENSZ katona is megsérült. “Az evakuálásuk megtagadása veszélyezteti őket, és katonáink életét is, ezért közvetlenül az ENSZ főtitkárához fordulok: Az UNIFIL-katonák evakuálásának megtagadása a Hezbollah túszaivá teszi őket” – mondta. “Ezekben a napokban immár egy éve harcolunk egy ránk kényszerített háborúban – Irán és a gonosz tengelye elleni, amely azért jött, hogy megsemmisítsen minket. Változatlanul eltökéltek vagyunk, hogy biztosítsuk a jövőnket, hogy legyőzzük ellenségeinket.

Libanonban kiiktattuk Naszrallahot és a legfelsőbb vezetést. Hősies katonáink megsemmisítik a fegyvereket, a parancsnokságokat és a Hezbollah terroralagútjait. Keményen harcolnak azért, hogy északi lakosaink biztonságban visszatérhessenek otthonaikba. Nem a libanoni nép ellen harcolunk, hanem Irán terrorista karja – a Hezbollah – ellen, amely átvette a hatalmat Libanon felett” – mondta.

Közvetlenül az ENSZ főtitkárához, Antonio Guterreshez fordult: “Az UNIFIL-t ki kell vonni a Hezbollah erődjeiből és háborús zónáiból. Az IDF ezt újra és újra kérte, és többször is elutasították, ami egyértelműen azt jelenti, hogy emberi pajzsot zolgáltatnak a Hezbollah terroristáinak. Az UNIFIL-katonák evakuálásának megtagadása a Hezbollah túszaivá teszi őket. Ez veszélyezteti mind őket, mind katonáink életét”.

A miniszterelnök megerősítette, hogy az UNIFIL katonái megsérültek, és bocsánatot kért: “Sajnáljuk, hogy sérülést szenvedtek, és mindent megteszünk, hogy ezt megelőzzük. De ennek egyszerű és szükséges módja az, hogy egyszerűen eltávolítjuk őket a veszélyes zónából”. Hozzátette angolul: “Főtitkár úr, távolítsa el az UNIFIL katonáit a területről, ezt azonnal meg kell tenni, most” – pontosított. Folytatta és azt mondta: “Sajnos néhány európai vezető rossz helyen gyakorol nyomást. Ahelyett, hogy Izraelt bírálják – a kritikájukat a Hezbollahra kellene irányítaniuk, amely az UNIFIL-t emberi pajzsként használja, ahogyan a Hamász a Gázai övezetben az UNRWA-t használja emberi pajzsként. Sajnos az UNRWA is együttműködik a Hamasszal”. A videót azzal zárta, hogy “Isten segítségével meg fogjuk tenni és sikerülni fog”, és jó aláírást kívánt Izrael polgárainak.

i24news

[popup][/popup]