Netanjahu fogadta a neonácikat is befogadó ukrán párt vezetőjét

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az Ukrán parlamenti delegációt egy zsidó képviselő vezeti, de köztük van a Radikális Párt elnöke is, aki nem helyesli, ha bocsánatot kérnek az ukránok által elkövetett háborús bűnökért.

Oleh Ljasko, Georgij Logvinszkij és Benjamin Netanjahu (forrás: twitter)

Netanjahut az elmúlt években többször is érte bírálat azért, mert nem ad kellő választ a közép- és kelet-európai országokban megjelent antiszemitizmusra és holokauszt revizionizmusra. Szerdán fogadta Oleh Ljaskot, az Ukrán Radikális Párt vezetőjét, aki parlamenti küldöttség tagjaként érkezett Jeruzsálembe. A párt tagjai között szép számmal találhatók ultranacionalista és neonáci álláspontot képviselő elemek.

A delegációt a zsidó származású Georgij Logvinszkij képviselő vezeti. A miniszterelnökségi hivatal twitteren tette közzé Ljasko és Netanjahu kézfogását.

Ljasko pártjában foglal helyet Juri Suhevics, a hajdan a nácikkal kollaboráló Roman Suhevics fia. Utóbbi szabadcsapatai háborús bűnöket követtek zsidók ellen a 2. világháború idején. A párt másik képviselője a Radában, az ukrán parlamentben Artyom Vitko, akiről 2015-ben videó készült, amint Hitlert dicsőítő dalt harsog: „Adolf Hitler mindannyiunkkal, Adolf Hitler mindannyiunkban, és az acélszárnyú sas jó órában megsegít bennünket.”

PM of Israel on Twitter

Prime Minister Benjamin Netanyahu met today, at the Prime Minister’s Office in Jerusalem, with members of a Ukrainian parliamentary delegation led by Ukraine-Israel Inter-Parliamentary Friendship Association Chairman Georgii Logvynskyi. 🇮🇱🇺🇦 https://t.co/4MxqtkRMBS

Ljasko 2015-ben nagy vitát keltett azzal, hogy az akkori elnököt Petro Porosenkót szidalmazta, aki jeruzsálemi látogatása alkalmával bocsánatot kért a holokauszt során ukránok által tanúsított náci kollaborációért. Ljasko szerint Porosenko szavai „megalázkodást” fejeztek ki, mintegy „az ukrán nép alacsonyabbrendűségét hirdetve”.

Miután Porosenko vereséget szenvedett Volodimir Zelenszkij ellenében az év eleji elnökválasztáson, Ljasko a humoristából politikussá lett (zsidó származású) új elnököt úgy jellemezte, mint „akiből hiányzik a hazafiság”.

Benjamin Netanjahut számos bírálat érte már hazájában és külföldi zsidó körökben is, amiért jó viszonyt ápol olyan közép-kelet-európai nacionalistákkal, akiknek újkeletű Izrael-barátsága erős nacionalizmussal és revizionizmusba hajló Holokauszt szemlélettel párosul.

Legutóbb Deborah Lipstadt, ismert amerikai holokauszt-kutató esett neki Netanjahunak. A The Times of Israel kedden interjút készített vele, s ebben ő Netanjahut képmutatónak nevezte, mert „kormánya jó kapcsolatokat igyekszik kialakítani a holokauszt történetének átírására törekvő lengyel kormánnyal és az antiszemitizmust gyakorló magyar kormánnyal.”

A JTA cikkét Bassa László fordította.

Címkék:Benjamin Netanjáhu, ukrán nacionalizmus, Ukrán Radikális Párt

[popup][/popup]