Nem vagyok bűnös – vallja a rabbi házára machetével támadó férfi

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A férfi, aki december 28-án bozótvágó késsel támadt a hanukkát ünneplő zsidókra New York elővárosában és legalább öt embert sebesített meg, tagadta bűnösségét az ellen felhozott gyűlölet-bűncselekmény vádakra.

Thomas Grafton a bírósági meghallgatáson január 13-án. (Kép: Reuters / Jane Rosenberg)

Egy szövetségi vádesküdtszék a 37 éves Grafton Thomas ellen a New York állambeli Monsey ortodox zsidó gyülekezet tagjainak megsebesítéséért emelt vádat. A cselekményért akár életfogytiglani büntetés is kiszabható.

Thomas-szal a vádiratot a White Plains-i börtönben ismertették, a bíróság teremben ott voltak családtagjai is. A bíró személyazonosságával kapcsolatos kérdéseire rövid válaszokat adott, és azt állította, hogy az incidenst megelőzően Prozac gyógyszert vett be.

A szövetségi vádlók szerint Thomas tette kifejezetten zsidók ellen irányult. A múlt hónapban megfogalmazott bűnvádi indítványban az áll, hogy a gyanúsított lakásán olyan folyóiratokat találtak, amelyben Adolf Hitlerre, a náci kultúrára, és a Black Hebrew Israelites mozgalomra történtek hivatkozások. Utóbbi a szélsőségekkel foglalkozó szakértők szerint zsidóellenes gyűlöletcsoport.

Védőügyvédje szerint Thomas – hosszú ideje tartó mentális betegsége miatt – inkább az elmezavar, semmint a fanatizmus tüneteit mutatja.

A  Monsey-i támadás a New York nagyvárosi körzetben az utóbbi időben bekövetkezett zsidóellenes atrocitások sorába illeszkedik. Egy másik elkövető ugyancsak a Black Hebrew Israelites mozgalom tagja.

Az Anti Defamation League (ADL – Rágalmazásellenes Liga) szélsőséges megnyilvánulásokat figyelő központja szerint 2019. első félévében 780 antiszemita incidenst jelentettek, míg az előző év azonos időszakában számuk 785 volt.

Az Algemeiner cikkét Bassa László fordította

támogatás
Pop up banner

Címkék:Grafton Thomas, machetés támadás, Monsey

[popup][/popup]