Nem lesz karácsonyfa a Knesszet előtt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Yuli Edelstein,  a Knesszet elnöke, vasárnap elhárította egy arab parlamenti képviselő kérését, hogy a parlament épülete előtt, feltűnő helyén karácsonyfát állítsanak.

Kneszet

A Kneszer 2013 decemberében. Fotó: Flash 90.

Hanna Swaid, a Hadas (az ottani kommunista párt) keresztény arab képviselője  levelet intézett a Knesszet elnökéhez, amelyben kérte, rendelkezzék arról, hogy állítsanak karácsonyfát „a Knesszet bejáratánál, vagy más jól látható helyen, amit arra alkalmasnak tart.”

A fa elhelyezésével, folytatta Swaid, „gesztust gyakorolnának Knesszet keresztény tagjai felé, és mindez Izrael és a keresztény világ kapcsolatának szimbóluma lehetne.”

„Kérésére, hogy a Knesszet állítson az épület bejáratánál fát a karácsony és a polgári újév tiszteletére, azt válaszolhatom, hogy senki nem akadályozza Önt abban, hogy fát állítson saját hivatali szobájában, vagy a frakció szobájában, de nem hiszem, hogy helyénvaló lenne karácsonyfa felállításának elrendelése az Ön kérésének megfelelően” – írta válaszában Edelstein.

Santa Claus in Jerusalem

Képünk illusztráció (Foto: Flash 90)

„A választ roppant kiábrándítónak tartom” – nyilatkozta Swaid a The Times of Israel c. lapnak. „Nem kell engedélyt kérnem arra, hogy a magam szobájában karácsonyfát állítsak. Azt vártam volna, hogy az elnök kérésem olyan választ ad, amely a Knesszet plurális és multikulturális jellegét hangsúlyozza, mint olyan intézményét, amely a népesség teljes egészét képviseli.”

Arra is panaszkodott, hogy Edelstein válasza „nem szolgált semmilyen magyarázattal”, és az a benyomása, hogy „az elnök szélsőjobboldali zsidó csoportok „nyomása alatt áll”.

„Egy Zsidó Haza (Bait Jahudi, jobboldal) párti képviselőtől azt hallottam, hogy a karácsonyfa mindig is a keresztények zsidóüldözésének szimbóluma volt. De én úgy gondolom, ez őrültség“ – mondta Swaid.

Swaid a The Times of Israelnek adott interjúban megjegyezte, hogy a Knesszet olykor helyt ad nem zsidó vallási eseményeknek, például évente a muszlim Ramadán ünnepi hónapot követő iftar étkezésnek. „Mennyiben árthat egy karácsonyfa Izrael Államnak? Úgy vélem, tiszta nyereség lenne”, mondta.

Edelstein szóvivője nem kívánt további kommentárt fűzni a közleményhez.

A Times of Israel nyomán: Bassa László

Címkék:karácsonyfa, Kneszer

[popup][/popup]