Miért nem érkezik elég humanitárius segély Gázába? – Mert a Hamasz ellopja azokat

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Izrael ENSZ-nagykövete válaszolt azokra a vádakra, hogy Izrael nem engedi be a Gázai övezetbe a segélyeket:

Danny Danon

Izrael ENSZ-nagykövete, Danny Danon szerdán, az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülése előtt nyilatkozott a médiának, ahol megismételte, hogy nem a Gázába érkező humanitárius segélyek mennyisége a kérdés, hanem az, hogy a Hamász ellopja a gázaiaknak szánt segélyeket.

“Sok vádat hallunk a gázai humanitárius erőfeszítésekkel kapcsolatban, ezért szeretném világossá tenni: a gázai probléma nem a segélyek hiánya. A probléma a Hamász, amely eltéríti a segélyt, ellopja, tárolja és eladja, hogy táplálja a terror gépezetét, miközben a civilek szenvednek” – mondta Danon. Észrevételeit azután fogalmazta meg, hogy hétfőn Blinken amerikai külügyminiszter és Austin védelmi miniszter levelet az izraeli vezetőknek, amelyben arra figyelmeztettek, hogy az Izraelbe irányuló amerikai fegyverszállítmányokat befolyásolhatja, ha Izrael 30 napon belül nem javítja a helyzetet a Gázai övezetben.

Kedden egy izraeli tisztviselő válaszolt az amerikai levélre, mondván, hogy azt “megkaptuk, és az izraeli biztonsági tisztviselők alaposan átvizsgálják”. Izrael komolyan veszi ezt az ügyet, és szándékában áll, hogy a levélben felvetett aggályokat amerikai kollégáinkkal megvitassa”. A levélről szóló hír két nappal azután érkezett, hogy Kamala Harris amerikai alelnök és demokrata elnökjelölt-aspiráns sürgette Izraelt, hogy fokozza erőfeszítéseit a humanitárius segélyek Gáza északi részébe való beengedése érdekében.

Arutz 7

[popup][/popup]