„Magyarként tudjuk, mit jelent az orosz megszállás” – ukrán iskolát nyitott az Orthodox hitközség

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Politika

A Magyarországra menekült ukrán családok gyerekeinek nyitott iskolát a MAOIH.

Forrás: facebook

A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség ukrán gyerekeknek indított iskolát az évek óta kihasználatlanul álló Wesselényi utcai iskola épületében.

A  MAOIH facebook oldalán közölt beszámolóban nem olvashatunk arról, hogy hány gyerek  kezdi a tanévet. Arról sem, hogy hány tanár és egyéb iskolai személyzet végzi majd a pedagógiai teendőket. A mellékelt fényképeken mintegy húsz első osztályosnak tűnő,  illetve néhány nagyobb gyerek látható. A gyerekek nem nyilván zsidók, mert kipát egyik fiú sem visel.

A Chabad-EMIH irányítása alá került magyar orthodoxia átvette újdonsült irányítójának habitusát, és hirtelen a semmiből létrehozott egy új intézményt. A MAOIH honlapján az iskoláról (e sorok írásakor) minderről semmi nem található.

Nem tudjuk, átmenetinek szánják-e az új intézményt, vagy hat- (esetleg nyolc-) osztályos iskolává akarják fejleszteni. Az sem derül ki, hogy milyen tannyelvű lesz az iskola.

A megnyitó – a Chabad-EMIH hagyományok szellemében – nagy ünnepélyességgel zajlott: jelen volt az ukrán nagykövet és a MAOIH vezetése. A beszámoló szerint „A tanévnyitó a magyar, az ukrán, az izraeli és az Európai Unió lobogóinak ünnepélyes bevonulásával kezdődött, mely megadta a gondolati magvát valamennyi szónoknak. Elkötelezettek vagyunk a népek önrendelkezési joga, jogos önvédelemhez való joga, a béke és az euroatlanti integráció ügye mellett.”

A fenti gondolatok inkább EU-konformnak nevezhetőek, nem a magyar kormány politikai vonalát követik. Még meglepőbb az alábbi szövegrész:

„Betsa nagykövet asszony az ukrán nép nevében köszönetet mondott gyermekeik befogadásáért, egyben tolmácsolta Ukrajna államfőjének, Volodimir Zelenszkij elnök úrnak a személyes üdvözletét és jókívánságait.”

Nem kevésbé meglepők, és még kevésbé kormányközeliek Keszler Gábor MAOIH elnök szavai:

„Magyarként aggódó figyelemmel követjük a szomszédos Ukrajnában dúló háborút, ukrán felebarátainkkal szolidaritást vállalunk, hiszen mi örökre megtanultuk a leckét – utoljára 1956 forró és véres őszén -, tudjuk, mit jelent az elnyomás és az orosz megszállás.”

Címkék:Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség, MAOIH

[popup][/popup]