Megvan az első izraeli aranyérem a paralimpiai játékokon

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Sport

Asaf Yasur, a világ legjobb taekwondós harcosa az 58 kg alatti kategóriában, megszerezte Izrael első érmét a 2024-es paralimpiai játékokon.

A csütörtök késő esti döntőben a 22 éves izraeli a török Ali Can Ozcan ellen mérkőzött meg, és drámai, 19-12-es győzelemmel szerezte meg az aranyérmet, és a Hatikvah dallamára állt fel a dobogó tetejére.

Az izraeli sportoló 13 éves korában egy tragikus balesetben elvesztette mindkét kezét, miután áramütés érte. Annak ellenére, hogy a 2020-as tokiói paralimpiára való kijutásról lemaradt, Yasur legutóbbi eredményei és világranglista-vezető helyezése biztosította számára a párizsi jegyet, miután tavaly megnyerte második világbajnokságát, májusban pedig Belgrádban az Európa-bajnokságot. A K44-es kategóriába, amelyben Yasur versenyez, olyan sportolók tartoznak, akik mindkét kezüket, az egyik kezüket vagy egy lábujjukat elvesztették, ami jelentősen befolyásolja a sarokemelés képességét.

A játékok előtt Yasur izgatottságának adott hangot: “Izraelt képviselni, különösen ezekben a nehéz időkben, olyasmi, amit nagyra értékelek. Bajnokként érkezem, ami növeli a nyomást, de azért vagyok itt, hogy átéljem ezt az élményt, és végső soron beteljesítsem az álmomat, hogy részt vehessek a paralimpián”.

Izrael 28 sportolóból – 14 férfi és 14 nő – álló küldöttséget küldött a paralimpiára. A csapatban van egy október 7-i túlélő, egy drúz és három muszlim sportoló is – közölte az Izraeli Paralimpiai Bizottság a Jewish Telegraphic Agency-vel.

Izrael kilenc érmet – köztük hat aranyat – nyert a legutóbbi, tokiói paralimpián, és összesen 384 érmet szerzett a játékokon az 1960-as első nyári paralimpia óta.

Tel-Aviv 1968-ban adott otthont a versenynek.

jpost.com

[popup][/popup]