Koch bíboros: „Jézus számunkra továbbra is a zsidó nép fia”

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Politika, Történelem

Keresztény és zsidó vallási vezetők csütörtökön megemlékezést tartottak abból az alkalomból, hogy VI. Pál 55 éve hirdette ki a „Nostra Aetate” kezdetű enciklikát a katolikus egyház és a nem keresztény vallások kapcsolatáról, amely elítélte az antiszemitizmust és felmentette a zsidóságot az „istengyilkosság” vádja alól.

Ferencc pápa misét tart a Vatikánban 2019. március 8-án (Fotó: Vatican media)

A pandémia miatt virtuális formában rendezett konferencia vezérszónoka Kurt Koch kardinális, a Vatikán zsidókkal fenntartott vallási kapcsolatokért felelős bizottságának elnöke volt. Koch kiemelte az 1965-ben elfogadott dokumentum jelentőségét, amely új fejezetet nyitott a keresztény-zsidó kapcsolatok történetében, rámutatva a közös szellemi örökségre, valamint egymás megértése és a kölcsönös tisztelet fontosságára.

Az eredeti elképzelés szerint Brazíliában rendeztek volna személyes találkozót a katolikus egyház és a zsidó vezetők között.

„Még ha ezúttal nem is tudtunk személyesen találkozni, kapcsolataink folyamatosak maradnak, ami stabil és erős barátságunkról tanúskodik. Köszönjük meg tehát az örök és mindenható Istennek ezeket a baráti szálakat, amelyek a zsidó-katolikus párbeszéd utóbbi évtizedeiben szövődtek” – mondta a kardinális.

Koch kijelentette, fontos, hogy a katolikusok megértsék: a zsidó közösséggel folytatott párbeszéd „nem az egyház életén kívül zajlik, és nem tekinthető választható lehetőségnek”.

„Jézus Izrael népének fia marad. Hagyományukban formálódott, éppen ezért csakis ezen kulturális és vallási keretek között szemlélve lehet igazán megérteni” – zárta előadását Koch.

Algemeiner – Bassa László

Címkék:Ferenc pápa, kereszténység zsidóság, Koch bíboros

[popup][/popup]